Propale najmanje dvije tone mesa: Kantonalna inspekcija češlja Dom za stara lica Zenica

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Nakon pisanja “Dnevnog avaza” da je ljudskom greškom Javna ustanova Dom za stara lica Zenica izgubila najmanje dvije tone kurbanskog mesa, koje je kasnije, odlukom direktora Kemala Efendića, neadekvatno zbrinuto, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) od jutros češlja ovu ustanovu. 

Dugogodišnja praksa

Naime, veterinarski inspektori provjeravaju šta se dogodilo s doniranim kurbanskim mesom te utvrđuju koliko se, zapravo, mesa pokvarilo. 

Također, inspekcija istražuje i na koji način je, kao i gdje pokvareno meso zbrinuto.

Podsjetimo, kako je pisao “Avaz”, dugogodišnja je praksa Doma da plaća skladištenje doniranog mesa jer nemaju svoje hladnjače. No, takvu je praksu odlučio prekinuti novi direktor Efendić, koji je pronašao drugu hladnjaču u Gorici kod Zenice u kojoj se na kraju meso i pokvarilo.

Povodom ovog šokantnog slučaja, kontaktirali smo direktora Efendića, koji nije želio previše govoriti o slučaju. Ali nije demantirao naša saznanja, nego je pokušao cijelu stvar zataškati.

– Nemam saznanja o tome, mogu provjeriti i provesti istragu – rekao nam je Efendić, dodajući da su im građani, Islamska zajednica i Zeleni polumjesec donirali velike količine mesa za Bajram.

No, kako saznajemo, bez obzira na ovu lošu odluku, Efendić je donio i druge koje su nedopustive za funkciju koju obavlja.

– Kada je shvatio da se meso pokvarilo, vozilom Hitne pomoći, koje je ranije donirano Domu za potrebe prijevoza štićenika, pokvareno meso se najprije prevozilo i bacalo u rijeku. Ali, kada je uvidio da su to ogromne količine, oko dvije tone, platio je bageristu koji je iskopao zemlju na Mošćanici kod Zenice, gdje je na kraju meso zatrpano – tvrdi naš sagovornik (identitet poznat redakciji), dodajući da su dvije tone pokvarenog mesa prevezene u njihovom sanitarnom vozilu.

20.000 KM štete

Posebno je alarmantno što su među dvije tone pokvarenog mesa bile junetina i bravetina, a uzme li se u obzir da je prosječna cijena kilograma mesa deset maraka, ovoj ustanovi naneseno je najmanje 20.000 KM štete.

AVAZ – D. PAŠALIĆ