Propao pokušaj “preuzimanja” Sarajevo osiguranja na mala vrata

Propao pokušaj “preuzimanja” Sarajevo osiguranja na mala vrata

Pokušaj “preuzimanja” Sarajevo osiguranja na mala vrata kroz emitovanje novih dionica je propao, bar zasad, saznaje BiznisInfo.ba.

Kako smo izvještavali, Skupština dioničara Sarajevo osiguranja je u decembru donijela odluku da emituje nove dionice u vrijednosti od 10 miliona KM. One bi bile ponuđene samo postojećim dioničarima. Bila je predviđena emisija 769.231 dionice, što čini 16,6 posto postojećeg broja dionica.

Time bi se otvorila vrata pojedinim privatnim investitorima, koji već posjeduju dionice, da otkupom većeg broja novih dionice povećaju svoj procentualni udio u vlasništvu (pod uslovom da Vlada FBiH ne iskoristi svoje pravo kupovine), i time dođu korak bliže preuzimanju pune kontrole nad ovom kompanijom. 

No, kako saznaje BiznisInfo.ba, emisija dionica je proglašena neuspješnom. Razlozi zbog kojih novac nije uplaćen, u ovom trenutku nisu poznati.

To znači da se omjer vlasništva zasad neće mijenjati, barem ne na ovaj način. Vlada FBiH ostat će najveći pojedinačni dioničar sa 45,5 posto udela. Ostalo su privatni investitori, od kojih je najveći firma BH Master Capital sa oko 15 posto dionica, iza koje stoji porodica Hrvić iz Tešnja, vlasnici AS Holdinga.

Naravno, zainteresovanim investitorima ostaje mogućnost da svoje udjele povećaju redovnom trgovinom, odnosno kupovinom postojećih dionica od drugi vlasnika. Upravo danas je obavljena jedna trgovina dionicama Sarajevo osiguranja vrijedna 1,4 miliona KM, što pokazuje da je borba za ovu kompaniju u punom jeku.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE