Portal 072info

Propast bahatog biznismena: Od viteza do osramoćenog dužnika

Screenshot 1 2167
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Arcadia Group, vlasnik modnih marki Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Wallis, Miss Selfridge, Evans, Burton i Outfit i kompanija sa više od 500 trgovina, odlazi u stečaj. To je težak udarac za biznismena koji se ponosio svojom finansijskom pronicljivošću. No korona je zadala završni udarac njegovoj korporativnoj politici i nizu loših odluka koji je donosio posljednjih godina.

“Kralj glavne ulice” izgubio je svoje kraljevstvo. Propast modnog carstva Arcadia britanskog biznismena Philipa Greena i odlazak u stečaj u ponedjeljak izgleda da će neslavno završiti izvanrednu ali i kontroverznu karijeru.Ugroženo je oko 13.000 radnih mjesta a rupa u penzionim uplatama kompanije procjenjuje se na 350 miliona funti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Dvije decenije ovaj 68-godišnjak je dominirao britanskom maloprodajnom scenom i naoko nije mogao učiniti ništa loše, gradeći bogatstvo od nekoliko milijardi funti nizom akvizicija, piše Reuters.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Od viteza do lošeg momka

Kraljica ga je proglasila vitezom, slavili su ga premijeri Tony Blair i David Cameron, a bio je veoma blizak sa slavnim ličnostima kao što su supermodel Kate Moss i glumac Sylvester Stallone. Sa sjedištem u Monacu, domu superbogatih, često su ga paparazzi znali ugrabiti na njegovoj super jahti od 100 miliona funti, Lionheart. Za proslavu Bar mitzvaha svoga sina čak je unajmio Beyonce da nastupi.

Green je kupio lanac robnih kuća BHS za 200 miliona funti 2000. godine, zatim Arcadiu za 850 miliona funti dvije godine kasnije i dva puta je pokušao, ali nije uspio, kupiti Marks & Spencer. Njegov vodeći brend Topshop bio je odredište za tinejdžere i ljubitelje pristupačne mode. 2009. godine marku je odveo u Sjedinjene Države, otvorivši veliku njujoršku trgovinu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

POčetak kraja

Kada je 2012. prodao 25% udjela u Topshopu američkoj privatnoj kompaniji Leonard Green & Partners, samo je ta marka procijenjena na 2 milijarde funti, cementirajući njegov često citirani nadimak “kralj glavne ulice”.

No ono što je uslijedilo bio je niz poslovnih pogrešaka koji su postepeno rušili njegovo carstvo i uništili mu reputaciju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pristojan početak

Green je išao u ekskluzivni internat Carmel College u južnoj Engleskoj, ali je sa 16 godina otišao bez formalnih kvalifikacija i, potpomognut zajmom svoje obitelji, bacio se u grubu i nepredvidivu trgovinu odjeće u Londonu. Trgovac na tradicionalni način, nije uspio prilagoditi svoje brze modne marke kad su se pojavili konkurenti.

Pretekli su ga novi igrači poput Inditexove Zare, H&M-a i Primarka, dok su ga zbog neuspjeha u razvoju online prodaje nadmašili stručnjaci za e-trgovinu poput ASOS-a i Boohoo-a. Topshop više nije bio cool.

Presudan udarac za Greenovu reputaciju desio se 2015. kada je BHS prodao kolekciji malo poznatih investitora, uključujući Dominica Chappella koji je ranije bankrotirao, za nominalni iznos od jedne funte. Godinu dana kasnije BHS je prestao poslovati, izgubivši 11.000 radnih mjesta i ostavivši u penzionom fordu rupu od 571 miliona funti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Do tada su se političari, javnost i medii često divili Greenu, čak i s njegovom ekstravagantnom životnom stilu.

I 2005. godine, kada je Arcadia isplatio Greenovoj supruzi Tini, krajnjoj vlasnici grupe, dividendu od 1,2 milijarde funti – jednu od najvećih u britanskoj korporacijskoj istoriji – neki su osudili isplatu, no drugi su to vidjeli kao plod njegovog uspjeha.

Ekstravagantan životni stil

Nakon kolapsa BHS-a, međutim, sve je krenulo nizbrdo. Zakonodavci su ga označili “neprihvatljivim licem kapitalizma”, rekavši da je njegova pohlepa i nepoštovanje korporativnog upravljanja dovela do propasti kompanije. Pozvali su ga da mu se oduzme viteški red, dok su ga novine grdile i peckale kao debelog tajkuna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon proganjanja penzionog fonda, Green je 2017. godine napisao ček na 363 miliona funti kako bi pomogao zatvoriti dugovanja u penzionom fondu za BHS.

No, njegova reputacija nepopravljivo je oštećena i dodatno ukaljana kada je u britanskom parlamentu prozvan za pokušaj sprečavanja objave optužbi za seksualno uznemiravanje osoblja Arcadije, što je on negirao.

Sve to vrijeme trgovina se i dalje pogoršavala u Arcadiji koja je vlasnik robnih marki Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Wallis, Miss Selfridge, Evans, Burton i Outfit te ima više od 500 trgovina.

Korona kao posljednji udarac

Restrukturiranje prošle godine dalo je samo privremeni predah. Zaključavanja koja su se desila zbog koronavirusa bila su posljedni udarac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Propast grupe gorki je udarac za Greena, koji se dugo ponosio svojom finansijskom pronicljivošću.

Tokom razgovora s Reutersovim novinarom 2012. iz džepa hlača izvadio je gomilu novčanica od pedeset funti.

“Radije bih razgovarao o stvarima koje razumijem”, rekao je. “Ovo je novac.”


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME