Propusti na plinovodu okidač za eksploziju na pumpi

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Greške prilikom izvođenja radova na plinovodu na benzinskoj pumpi „Nešković“ kod Zvornika mogle bi biti uzrok katastrofalne eksplozije do koje je došlo prošle godine, a u kojoj je poginuo državljanin Srbije Zoran Avramović, saznaje Srpskainfo.

Da se istraga u ovom slučaju vodi protiv dvije osobe potvrđeno u Okružnom javnom tužilaštvu Bijeljina.

Te dvije osobe bile su zadužene za izvođenje radova na plinovodu. 

– Osim toga, oni su trebali raditi i na izradi zaštite tog plinovoda, pa se postavlja pitanje da li su ti radovi izvedeni u skladu sa zakonom i svim propisima, jer je tu došlo do velike eksplozije – pojasnio je izvor blizak istrazi.

On je dodao da će dalja istraga utvrditi šta se tačno desilo i da li se mogla izbjeći katastrofa.

Eksplozija na benzinskoj pumpi u blizini graničnog prelaza Šepak kod Zvornika desila se 23. decembra prošle godine.

Sve je počelo kada je automobil jednog mještanina, koji je bio parkiran na pumpi, krenuo unazad, prešao preko ivičnjaka i udario u točilicu za gas.

Taj trenutak, ispostaviće se kasnije, bio je okidač za katastrofu.

Svjedoci su primetili da je cijev za točenje plina oštećena, a da se u vazduh ispušta velika količina gasa. Osim plina, najverovatnije je došlo i do curenja azota, jer se samo nekoliko minuta kasnije napravila prava dimna zavesa, koja je “progutala” pumpu.

Snažna eksplozija koja je potresla ZvornikSnažna eksplozija koja je potresla Zvornik

Eksplozija je bila toliko snažna da je izbila vrata na susjednim kućama. Letkele su cigle, dijelovi građe, pumpa je bila sravnjena sa zemljom, a u ruševinama je pronađena tijelo Zorana Avramovića iz Srbije. 

Više radnika i slučajnih prolaznika je tom prilikom povređeno.  Prema krivičnom Zakoniku Republike Srpske, ako odgovorno lice koje pri projektovanju, rukovođenju ili izvođenju građevinskih radova, gradnji mostova ili puteva ili kakvoj drugoj gradnji, postupi protivno propisima ili opštepriznatim tehničkim pravilima i time izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina. 

Ako je djelo učinjeno nehatno, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine, a ukoliko je usljed djela nastupila smrt jednog ili više lica, učinilac će biti kažnjen kaznom zatvora od tri do 15 godina, piše u zakonu.

Avaz.ba