PROŠIREN KAPACITET: U KPZ Zenica otvoren treći paviljon

Foto: Arhiva

U Kazneno popravnom zavodu Zenica danas je, u prisustvu federalnog ministra pravde, pušten u funkciju prvi sprat novog objekta, trećeg zatvorskog paviljona, sa 57 kreveta, dok je otvaranje drugog sprata najavljeno uskoro, ukoliko Vlada Federacije osigura dovoljan broj djelatnika, potrebnih za rad na drugom spratu ovog paviljona.

Ukupna vrijednost novog objekta, trećeg paviljona Kazneno popravnog zatvora u Zenici, je oko oko 2 miliona i 170.000 maraka, navodi njegov direktor Hidajet Jabandžić, napominjući da je objekat završen u junu 2013. godine, ali su tek sada uz pomoć federalnog Ministarstva pravde riješili problem zapošljavanja službenog osoblja potrebnog za rad na danas otovrenom prvom spratu paviljona.

Ističući da je ovih 57 kreveta u 19 trokrevetnih soba, značajan novi zatvorski kapacitet, direktor Jabandžić je izrazio očekivanje i za skorim otvaranjem i drugog sprata ovog paviljona, zašta je takođe potrebno obezbijediti dodatno zatvorsko osoblje.

Po riječima Mate Jozića, federalnog ministra pravde, stvaranje uslova za dovoljno zatvorskih kapaciteta na prostoru Federacije BiH i jeste jedan od prioriteta ovog Ministarstva.

– Prema Međunarodnoj zajednici aplicirali smo i za iznalaženje sredstava, kojima bi se stvarali uslovi da maloljetnici, nakon izdržavanja zatvorske kazne, postanu što korisniji građani ove države, izjavio je danas federalni ministar pravde, izražavajući nadu da će se i Zakon o izvršenju krivičnih prekršajnih sankcija, čije je donošenje takođe prioritet ovog Ministarstva, uskoro naći u parlamentarnoj proceduri. 

V.J./RTVZE