PROŠIRENJE BIZNISA RADIKALIZACIJOM: Milorad Dodik je najbolji promotor finansiranja Zelenih beretki

Šta UG “Zelene beretke” i oni koji ga vode mogu dobiti radikalizacijom na radikalizaciju Milorada Dodika i njegovih sljedbenika? Naravno, još više novca koje im je svake godine zagarantovan iz budžeta…

Teza da se nacionalističke grupacije, pogotovo one sa profiterskom pozadinom itekako međusobno (p)održavaju još jednom je potvrđena. Tako se prije desetak dana oglasilo Udruženje “Zelenih beretki Bosnae” pozivom na prijem novih članova.

“Poštovani članovi grupe, s obzirom na to da svaki dan gledamo potpuno iste scene kao one iz 1991. i 1992. godine, uskoro ćemo proširiti svoje članstvo i krenuti u prijem novih članova. Bit ćete obaviješteni šta, kako i gdje se učlaniti”, navedeno je u objavi ovog udruženja navodno zabrinutog potezima i retorikom lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Zbog ovakvog poziva niko nije bio sretniji od Milorada Dodika. Nije propustio priliku da ovaj poziv iskoristi kao dokaz militarizacije Bošnjaka, dok on kao traži mirno rješenje. Iz ovog udruženja pohvalili su se navodnim velikim interesom za članstvom.

“Za 24 sata bilo je 15 hiljada upita za članstvo,” izjavio je za TV Hayat Muhamed Švrakić, predsjednik Zelenih beretki Kantona Sarajevo.

Slijedilo je potom i dodatno pojašnjenje kako prijem novih članova nije priprema za novi rat.

“Neprijatelju naše domovine je dovoljno da zna da ima neko ko može napraviti jedinstvo u patriota i da postoji neko ko može djelovati zajedno sa našim institucijama u svakoj kriznoj situaciji”, saopšteno je iz ovog udruženja.

Nešto slično ovo udruženje je uradilo i 2016. godine, uoči referenduma na kojem su se stanovnici Republike Srpske izjašnjavali o 9. Januaru kao danu ovog bh. entiteta. Tada su iz udruženja “Zelene beretke” tražili dozvolu za održavanje vojne vježbe nazvane „Sloboda za sve“, koja bi pored učešća ratnih veterana podrazumijevala korištenje bojeve municije!?

Šta ovo udruženje i oni koji ga vode mogu dobiti radikalizacijom na radikalizaciju i reakcijama Milorada Dodika i njegovih sljedbenika? Odgovor je jednostavan: mogu dobiti samo još više novca koje im je svake godine zagarantovan iz budžeta, prije svega sarajevskih općina i Kantona Sarajevo. Riječ je o stotinama hiljada maraka, ali i drugim povlasticama, poput korištenja poslovnih prostora ili formiranja firmi.

Primjera radi, nema traga zaštitarskoj firmi za čiji je projekt osnivanja sarajevska Općina Stari Grad još 2005. godine dala 30.000 maraka, pored 33.500 “za redovnu djelatnost”.

Novac je udruženju “Zelene beretke”, kojim je u početku upravljao Emin Švrakić, a potom  njegov sin Muhamed, dodjeljivan bez obzira na političku opciju aktuelne vlasti na području Kantona Sarajevo. Uporedo, željeli su biti dodatni faktor čak i u odlučivanju koji muzičar po njihovim mjerilima može nastupati u Sarajevu!?

Žurnal je pisao kako je udruženju samo prošle godine Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodijelilo 60 hiljada maraka, Općina Centar 27.600, a još toliko novca dobile su organizacije u drugim sarajevskim općinama. Udruženje “Zelene beretki” općine Centar svake godine iz budžeta po raznim osnovama dobije oko 30.000 maraka.

izvor: akta.ba

Svojevremeno su dobili i 40.000 za renoviranje zgrade u istoj općini gdje im je ustupljen prostor, a na korištenje su dobili i dva prostora u Općini Stari grad, od 300 i 400 m2 kvadratnih smještenih u zgradi na Obali kulina bana.

Tu je i Društvo za zapošljavanje boraca „Zelene beretke“: Prošle godine im je Vlada Kantona Sarajevo dala pravo korištenja stubova javne rasvjete za postavljanje reklamnih panoa.

Svojevremeno je CIN objavio aferu o „propustu“ koji datira od 2007. godine kada je tadašnja kantonalna vlada dala istom društvu pravo na korištenje stubova za reklamne panoe bez nakande, da bi ova firma koja treba da brine o zapošljavanju boraca, ta prava ustupila privatnom preduzeću uz simboličnu naknadu, a koje je pak ostvarilo milionske prihode na osnovu tog „poslovnog angažmana“.

Ko su u stvari „Zelene beretke“ koje za sebe kažu da su organizatori odbrane Sarajeva,  uoči i na samom početku agresije na Bosnu i Hercegovinu? Te tvrdnje je iznosio Emin Švrakić, no mnogi ne pamte tu formaciju, a poneki je otvoreno nazivaju izmišljenom!

“Predstavnici ovog udruženja, koje po sastavu rukovodstva možemo slobodno nazvati porodičnim udruženjem (otac, sinovi i grupice istomišljenika), često u svojim istupima ne biraju sredstva da preuveličaju svoju ulogu, iako je svima dobro poznat njihov ‘doprinos’ odbrani BiH, posebno onaj iz vremena provedenog u Turskoj i drugdje… Dobri poznavaoci tog perioda znaju da u to vrijeme nema nikakvih ‘Zelenih beretki’ kao organizovane formacije pod tim nazivom… Švrakićevo udruženje u poslijeratnom periodu pravi koncept ‘Zelenih beretki’, s tim što s manje ili više uspjeha pokušava prikazati postojanje tih jedinica i u drugim dijelovima BiH, što nema nikakve stvarne osnove”, govorio je 2014. godine Salih Kulenović, kao predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske  lige BiH.

Novinar Kristijan Iveljić, tokom rata pripadnik Specijalne jedinice MUP-a RBiH pod komandom Dragana Vikića bio je isto tako konkretan.

“Neka mi jedan od istinskih branitelja,koji je ostao invalid ili bez porodice,kaže tko je taj Švrakić i gdje je to sudjelovao u ključnim akcijama obrane grada, kada se grad pokušao prepoloviti na dva dijela, kada su se crte obrane u gradu pokušale probiti i konačno na koljena baciti obranu bh. prijestolnice. Kažem, neka mi to pokaže onaj koji nije kompromitiran, ko nije član SBiH ili SDA, ko nije politički angažiran, ko, znači, nije debelo umiješan u ono što se radi sve ove godine”, izjavio je Iveljić za mnagazin Start BiH.

U istom je magazinu novinar i publicista Nedžad Latić objašnjavao kako je jedinica “Zelen beretke” potpuna fikcija. On je u biltenu “Muslimanski glas” uoči rata objavio izmišljeni intervju sa navodnim komandantom „Zelenih beretki“ čije je ratno ime Fatih kako bi zaštio djelovanje Patriotske lige.

Latićevu fikciju su nakon rata Emin i Muhamed Švrakić učinili stvarnom. Zato svaki radikalni istup, poput Dodikovih, za njih znači ne samo opstanak legende o “Zelenim beretkama” nego i nešto važnije – garantovanu budžetsku stavku…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE