Portal 072info

Prosječna plaća na Balkanu najniža u Srbiji i Makedoniji, najviša u Sloveniji

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima prosječne plaće u regionu Balkana su najviše u Sloveniji, a najniže u Makedoniji i Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema podacima Statističkog ureda Slovenije, najveća prosječna plaća u Sloveniji iznosi 1.008 eura, što je dosta više u odnosu na druge zemlje regiona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon Slovenaca, najviše plaće u regionu primaju Hrvati gdje je prema podacima Državnog zavoda za statistiku Hrvatske (DZS), prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za maj 2015. godine iznosila 5.679 kuna, ili 749 eura.

Nakon građana Slovenije i Hrvatske, koje su članice Evropske unije (EU), po prosječnim mjesečnim primanjima slijede Crnogorci i Bosanci i Hercegovci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zavod za statistiku Crne Gore (MONSTAT) je saopćio da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 481 euro, što je u odnosu na maj ove godine rast od 0,2 posto.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenome u pravnim osobama u BiH za maj 2015. godine iznosila je 830 KM, ili 424 eura, što pokazuje nominalni pad za 1,6 posto u odnosu na decembar 2014. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od zemalja regiona na samoj začelju su Srbija i Makedonije gdje su prosječne plaće nešto iznad 350 eura.

Republički zavod za statistiku Srbije (RZS) je saopćio da je prosječna neto zarada u Srbiji u maju ove godine bila 43.964 dinara, odnosno 366 eura, i nominalno je manja za 3,6 posto, a realno za 3,3 posto od prosječne zarade isplaćene u aprilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema podacima Zavoda za statistiku Makedonije, prosječna neto plata isplaćena u maju u Makedoniji je iznosila 22.071 denara (355 eura) i za 2,7 posto veća je od one na godišnjem nivou.

Prosječne plaće u zemljama EU-a preko 2.000 eura

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međutim, plaće na Balkanu su dosta niže u odnosu na zemlje Evropske unije gdje prosječna plaća često prelazi 2.000 eura.

Prema podacima francuskog Zavoda za socijalno osiguranje prosječna mjesečna zarada u Francuskoj u prošloj godini povećana je za 1,5 posto, odnosno na 2.474 eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Posljednje statistike pokazuju da je prosječna plaća u Austriji 2.114 eura.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME