Prosječna plata u Republici Srpskoj prešla 1.000 KM, zabilježen i rekordan broj zaposlenih

novac 2
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Republika Srpska bilježi, kako je kazao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, značajan ekonomski rastu u ovoj godini, kao i rekordnu pokrivenost uvoza izvozom, koja je iznad 80 posto, a kazao je i kako očekuje da RS godinu završi sa suficitom.

Dodik je istakao da je prosječna isplaćena plata u Republici Srpskoj 510 eura, čime je, kako je naveo, već premašen cilj da prosječna plata bude 1.000 KM.

“Imamo i rekord u broju zaposlenih. Nikada Republika Srpska nije imala veći broj zaposlenih, što govori o tome da se krećemo u dobrom pravcu”, kazao je Dodik.

Govoreći o rastu bruto domaćeg proizvoda, Dodik je podsjetio da je apsolutni iznos BDP-a, kada je vladajuća koalicija došla na vlast u Republici Srpskoj, bio 4,3 milijarde KM, a da je danas prešao 12 milijardi KM.

“Danas smo u prilici da imamo višak prihoda, koji ostvarujemo po svim prihodovnim stavkama u budžetu, zbog čega idemo na rebalans. Zahvaljujući povećanju indirektnih i direktnih poreza, mnoge opštine će imati povećane prihode”, istakao je Dodik.

Sve to, tvrdi Dodik, pokazuje da je Republika Srpska na dobrom putu, stabilna, bez bojazni od problema u funkcionisanje budžeta.

“Očekujemo da ovu godinu možemo da završimo sa suficitom, što je dobra vijest za svakoga”, naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio i na povećanje penzija koje se ostvaruje kontinuirano i pored disbalansa koje RS ima sa više od 230.000 penzionera na 267.000 zaposlenih.

“Kada sam prvi put došao na čelo Vlade 1998. godine, godišnja masa sredstava za penzije je bila 9,2 miliona KM, dok je danas mjesečna tranša za penzije 100 miliona KM, što govori o tome da se krećemo dobrim putem, kojim ćemo nastaviti”, naglasio je Dodik.