Portal 072info

Proslava 130 godina Sabornog hrama u Zenici

Brojnim prigodnim manifestacijama u septembru će se obilježiti i proslaviti 130 godina postojanja Sabornog hrama „Rođenje Presvete Bogorodice“ u Zenici.

Zenička parohija i crkvena općina će obilježavanje jubileja ovog nacionalnog spomenika BiH započeti koncertom beogradske grupe „Legende“, zatim izložbom starih ikona i crkvenog inventara. Sveta arhijerejska liturgija biće služena, 20. septembra u Zenici, a služiti će je njegovo pravosveštenstvo episkop Grigorije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za ovaj vrijedan jubilej pravoslavni vjernici u Zenici se pripremaju duže vrijeme i već su završeni brojni građevinski i zanatski radovi na popravkama i uređenju objekta zeničke pravoslavne crkve, urađena je vanjska rasvjeta, prilazi i dvorište crkve, jedan dio ograde i hortikulturni radovi. Trenutno su u toku aktivnosti na uređenju crkvenog dvorišta, a preostala je još gradnja kapele za svijeće i završetak radova na ogradi.

Centralna svečanost obilježavanja 130 godina postojanja Pravoslavnog hrama „Rođenje Presvete Bogorodice“ u Zenici planirana je da se održi 21.septembra uz prisustvo brojnih gostiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Fena

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME