Portal 072info

Prošle godine iz BiH oko 4.500 lažnih azilanata, 95 posto ide u Njemačku

Prošle godine evidentirano je oko 4.500 lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, čime je BiH država sa Zapadnog Balkana iz koje je došlo najmanje lažnih azilanata, istakao je za Anadolu Agency (AA) Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

“Mi još nismo primili zbirni izvještaj za prošlu godinu od Evropske agencije za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (Frontexa), koja redovno šalje izvještaje Bosni i Hercegovini. Međutim, sigurno je da je cifra u prošloj godini premašila 4.500 što je otprilike u onim procentima što je bilo i u dosadašnjih nekoliko godina kada su u pitanju lažni azilanti. U tom prosjeku se držimo konstantno i nismo imali nekih drastičnih povećanja kao što su nažalost imali naši susjedi sa Zapadnog Balkana i to, slobodno možemo reći, prilično velika povećanja. Tako da smo mi statsistički u prošloj godini najbolja zemlja, zemlja sa najmanje lažnih azilanata”, naglasio je Dautbašić.

Šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima istakao je da je izuzetno veliki broj lažnih azilanata u posljednjoj godini bilo iz Makedonije.

“Sa zadnjeg sastanka monitoring timova cifra je bila oko 30.000. To je strašno veliki broj. Kada je pitanju Albanija i ona je imala veliko povećanje za prošlu godinu i među vodećim je po broju lažnih azilanata, a povećanje je imala i Srbija i što je vrlo interesantno i Crna Gora. Ne mogu reći cjelokupan broj lažnih azilanata kada je u pitanju Zapadni Balkan, ali BiH statistički ima najmanje. Posljednja informacija je bila 4.500, ali držim da je moglo doći do još nekog povećanja u izvještajnom periodu u posljednjem kvartalu, ali to nije tako strašno”, naglasio je Dautbašić.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina Dautbašić je naveo kako je u slučaju lažnih azilanata vrlo jasan odgovor da njih 95 posto ide u Njemačku.

“To je vrlo interesantna podatak. Ima tu disperzija kada su u pitanju države Evropske unije, međutim, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju to je samo Njemačka. Vrlo mali broj lažnih azilanata iz BiH ima u Švedskoj”, istakao je Dautbašić.

Šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima istakao je za Anadolu Agency kako za Bosnu i Hercegovinu ne može biti ugrožen bezvizni režim zbog lažnih azilanata.

“Vrlo jasno rečeno ne možemo izgubiti bezvizni režim, jer mi se držimo tih prosjeka upravo onako kako je predvidila evropska klauzula. Tako da u slučaju BiH apsolutno nije ugrožena u smislu bezviznog režima”, poručio je Dautbašić u razgovoru za Anadolu Agency.

Državljanima Bosne i Hercegovine i Albanije vize za putovanja u Evropsku uniju, izuzev Velike Britanije i Irske, odnosno članice Schengena ukinute su 15. decembra 2010. godine, godinu kasnije nakon što je to učinjeno i za državljane Crne Gore, Makedonije i Srbije.

Podijelite članak

Počitajte još

Recesija neće utjecati na gradnju autoputa

072info

PLANET OBUĆA: Od 29. maja AKCIJA kupi jedan, drugi par -40% POPUSTA!

Redakcija

Korona virus i fabrika za preradu mesa u Smitfildu: Neispričana priča o najvećem žarištu u Americi

072info

IMAJU I DUET: Ova pjevačica je bila Šabanova velika ljubav

072info

Afera “Respiratori”: Sud BiH odobrio “Srebrenoj malini” da plati 452.473 KM PDV-a

072info

U Zenici ukradene tri mašine za pakovanje hrane

072info

Drama slavnog fudbalera: Cijela porodica zaražena koronavirusom

Redakcija

Utvrđeno: FUCZ nema adekvatno skladište, ne znaju šta će ni s prvih 80 respiratora

Redakcija

Imaju preko 100.000 umrlih: COVID-19 ubio više Amerikanaca nego AIDS i tri rata

Redakcija

PREPORUKE ZA HOTELE: Maske će se smjeti skinuti samo tokom jela, nema švedskog stola

Redakcija

Nezaposleni i dalje ne moraju da se javljaju na Biro

072info

Važna obavijest Ambasade BiH u Ankari: Evo kada se očekuju letovi ka Sarajevu

Redakcija

Prognoza će mnogima pokvariti planove za vikend: Kakvo će vrijeme biti do nedjelje

Redakcija

Google Maps trikovi: Da li znate šta sve možete da uradite?

072info

072INFO U POSJETI: Počeo s radom šoping centar u Zenici, otvoreni objekti, neki se pripremaju (FOTO)

Redakcija

Radnici trgovine uhvatili lopova u krađi i predali ga policiji

072info

Baka Mara: Prokleta korona, tri mjeseca mi niko nije vrata otvorio

072info

Načelnik Tešnja: Broj zaraženih vjerovatno će rasti

Redakcija

Otpuštaju 12.000 ljudi: Boeing u krizi zbog fatalnih nesreća i koronavirusa

Redakcija

Čerkez: Očekujemo još situacija kao što je klaster u Tešnju

Redakcija