Prošle godine pala potrošnje bezalkoholnih pića i voda u BiH

VODA 4343
Podijelite vijest

U BiH prošle godine generalno je došlo do pada potrošnje bezalkoholnih pića i voda, jer je izvoz ovih proizvoda iznosio 46,4 miliona KM i manji je za 12,1 odsto u odnosu na 2019. godinu, konstatovano je na sjednici Odbora Grupacije proizvođača bezalkoholnih pića Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kako su naveli, uvoz ovih proizvoda je lani bio 158,4 miliona KM i manji je za 14,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Predstavnici kompanija koje čine ovaj odbor istakli su da su u 2020. najteže bile pogođene firme koje rade sa “Horeka” sektorom – sektor ugostiteljstva i hotelijerstva, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore.

Na sjednici je rečeno da je uočljivo blago poboljšanje situacije, popuštanjem epidemioloških mjera uvedenih zbog virusa korona, kako u regionu tako i u zemljama zapadne Evrope i Bliskog Istoka, na kojima posluju kompanije iz ovog sektora.

Na sastanku se govorilo o planu aktivnosti Odbora Grupacije za naredni period i o daljem djelovanju prema organima vlasti u BiH, a zauzet je stav da se krene sa pripremom i procedurama za sazivanje i organizovanje Skupštine Grupacije bezalkoholnih pića i voda BiH u septembru.

Predsjedavanjem Odborom Grupacije za naredni period preuzela je kompanija “Vitinka” iz Kozluka.


Podijelite vijest