Prošle godine u BiH uništeno 1.273 otrovnih i sumnjivih igračaka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U BiH u protekloj godini kontrolirano je 189 vrsta proizvoda, od kojih je kod 123 utvrđeno da nisu usklađeni s propisanim sigurnosnim zahtjevima, rekao je danas direktor Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Aleksandar Golijanin.

Riječ je o 34.420 komada različitih proizvoda. Golijanin je na konferenciji za novinare istaknuo da 87 posto nesigurnih proizvoda sa ozbiljnim rizikom za potrošače vodi porijeklo iz Kine.

On je naglasio da su od ukupnog broja neusklađenih proizvoda, poslovni subjekti dobrovoljno ili po nalogu inspekcijskih organa uskladili 27.138 komada proizvoda sa propisanim sigurnosnim zahtjevima, dok su sa tržišta povučena i vraćena od potrošača 7.282 komada proizvoda, od kojih su 3.794 uništena.

– Najozbiljnije grupe proizvoda koje predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače su igračke, električni uređaji, laserski pokazivači, proizvodi za djecu i lična zaštitna oprema – rekao je Golijanin.

On kaže da je u okviru aktivnosti nadzora na tržištem dječijih igračaka na sadržaj ftalata utvrđeno da 11 od 19 ispitanih uzoraka igračaka, ili 58 posto sadrži ftalate u koncentraciji većoj od 0,1 posto mase plastificiranog materijala.

Golijanin je naveo da je sa tržišta BiH povučena i uništena 1.273 komada dječijih igračaka.

On je rekao da je vršena i kontrola skejtborda i ustanovljeno da je 14 od 15 kontroliranih modela bilo nesigurno i predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, a prošle godine su prvi put ispitane i kacige za bicikliste i korisnike skejtborda i koturaljki i kod svih osam kontriliranih modela utvrđene su neusklađenosti.

Prema njegovim riječima, ima i pozitivnih primjera, i utvrđeno je da skoro svi kontrolirani modeli električnih pegli ispunjavaju propisane sigurnosne zahtjeve.

Golijanin je istakao da je potrebno mijenjati postojeći Zakon o nadzoru nad tržištem, koji je prilično zastario i na osnovu njega se ne može reagirati na samim granicama kako bi se spriječio ulazak takvih proizvoda na tržište BiH, već se tek reagira kada se proizvodi nađu na policama prodavnica.

– BiH još predstavlja dobro mjesto za niz trgovačkih manipulacija i ovdje se još može prodavati puno proizvoda koji ne zadovoljavaju ni kvalitetom ni sigurnošću – kaže Golijanin.

Srna