Screenshot 1 62


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Akcionarsko društvo za proizvodnju i remont iz Bijeljine uspjelo je lani, uprkos pandemiji virusa korona, ispuniti sve ugovorene poslove i sačuvati najvažnije partnere, a u ovoj godini “Orao” planira da svoja krila raširi i na tržištu Nigerije.

Rekao je to za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora za ekonomske poslove u kompaniji “Orao” Mladen Lemez.

On je naglasio da je ovo preduzeće i u prošloj godini poslovalo pozitivno, sa prometom od oko 13 miliona maraka.

– Iako izazovna, godina iza nas u poslovnom smislu bila je veoma uspješna. Zadržana su najvažnija tržišta, prije svega tržište Republike Srbije, odnosno poslovi koje radimo za tamošnje Ministarstvo odbrane. Osim toga, zadržali smo i poslove sa inostranim kompanijama iz Italije, Velike Britanije, Malezije i Indije – kazao je Lemez i dodao da nakon smrti direktora “Orla” Nenada Lalića još nije izabrana nova uprava preduzeća, ali da očekuje da to bude obavljeno u najskorijem roku.

Lemez je istakao da je u toku procedura potpisivanja veoma važnog ugovora sa preduzećem “Jugoimport – SDPR” iz Srbije, sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružanja, vojne opreme i transfera tehnologije, a u vezi sa remontom motora u vlasništvu Ministarstva odbrane Srbije.

– Uticaj korone na poslovanje firme bio je značajan, ali smo ipak uspjeli da se izvučemo iz svih tih problema. Zahvalni smo Vladi Republike Srpske koja je jednom finansijskom injekcijom pomogla da prebrodimo period u kojem je likvidnost firme bila poremećena – rekao je Lemez i podsjetio da je u jednom periodu “Orao” poslovao sa 50 odsto kapaciteta, poštujući sve propisane epidemiološke mjere.

Govoreći o saradnji sa ruskom kompanijom ODK koju je započelo prethodno rukovodstvo “Orla” s ciljem dobijanja licenci za remont motora koje koriste borbeni avioni “MiG-29”, Lemez je istakao da je saradnja nastavljena.

– Ruska strana je poslala prijedlog ugovora za licenciranje tih motora i naše stručne službe analiziraju taj ugovor. Nakon te analize znaćemo više o tehničkim i ekonomskim detaljima ugovora, uglavnom saradnja se nastavlja – rekao je Lemez.

On je dodao da je cilj da “Orao” i u budućnosti osvaja nova tržišta i remontuje nove motore, kako bi dugoročno obezbijedili stabilno poslovanje.

Otpremnine

Mladen Lemez je rekao da je u “Orlu” trenutno zaposlen 371 radnik, te da niko u vrijeme pandemije nije dobio otkaz, a plate zaposlenima isplaćuju se na vrijeme, bez kašnjenja.

– Za radnike koji imaju jedan od uslova za penzionisanje isplaćujemo stimulativne otpremnine da podignemo socijalnu kategoriju na neki viši nivo – rekao je Lemez za Glas Srpske.