Prošlo je 13 godina od smrti legendarnog komandanta Mehmeda Alagića

General Mehmed Alagić umro je prije 13 godina, na današnji dan, 7. marta. Legendarni komandant Trećeg i Sedmog Korpusa Armije RBiH izdržao je i vodio najveće bitke u odbrani jedne nam i jedine domovine. Ali nije mogao boriti se sa nepravdom koja mu je nanesena. Srce mu je jednostavno puklo, piše bh. novinska agencija Patria.

General Alagić umro je samo nekoliko dana prije nego je u Hagu trebala biti održana predstatusna konferencija o njegovom slučaju, kojeg je iskontruisala tadašnja tužiteljica Carla del Ponte. Cilj joj je bio da sve bošnjačke generale i istaknute pripadnike Armije R BiH, pa i samog predsjednika Aliju Izetbegovića, vidi u sudnici, pa makar oni kasnije bili i oslobođeni.

Armiji RBiH Alagić se priključio kao potpukovnik bivše JNA. Tokom rata bio je komandant Trećeg i Sedmog korpusa, a nakon rata bio je načelnik Sanskog Mosta. I tada su pojedinci protiv njega pokrenuli hajku, nepravedno, neutemeljeno…potom je uslijedio Hag….

Alagić je uhapšen, zahvaljujući tadašnjem šefu diplomatije Zlatku Lagumdžiji koji je imao u rukama haške optužnice, izveo generala na ručak u jedan sarajevski restoran ali mu ništa nije govorio.

I umjesto da ga pozove da se preda dobrovoljno, što bi on zasigurno učinio kako bi i tamo u Hagu časno branio državu BiH, Lagumdžija je odlučio da federalni specijalci upadnu u generalovu kuću sa maskama na licu i stave mu lisice na ruke. Legendarni krajiški komandant odveden je u Hag kao najveći zločinac.

O kakvoj ljudskoj veličini se radilo možda najbolje odslikava jedna priča iz ratne 1995. godine.

– Svoje Krajišnike i ostale Bošnjake pozivam da dođu u Bosnu, u Sedmi korpus, uzmu pušku u ruke i uključe se u borbu. Jer, kako ja to često kažem: Voz za Bosansku krajinu je krenuo. Požurite dok još imate mjesta, neće valjati ako nestane karata!, bile su poruke kojih sa i danas njegovi borci sjećaju.

U ljeto 1994.godine  Alija Izetbegović je gledajući kotu Opaljenik na Vlašiću, pitao generala Alagića:

„Mehmede, možemo li mi ovo osloboditi?“

„Ili ćemo uzeti ili nas neće biti“-odgovorio je general predsjedniku Izetbegoviću. 

„Kako Mehmede“ – pitao je predsjednik? 

„Za ovo što je ispred nas, ja već radim pripreme, kopam zemunice, siječem balvane, a da bismo sve savladali, moramo sačekati snijeg“ – samouvjereno je kazao general. 

Neki iz travničkog rukovodstva su ga optuživali da nemilice siječe šume.

Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije R BiH, u veličanstvenoj operaciji „Domet 1“, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Opaljeniku visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije R BiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu. 

Operacija Vlašić je bosanskom čovjeku vratila pobjednički mentalitet.

General Alagić komandovao i jedinicima Armije R BiH koje su u ljeto 1995. godine stigle nadomak Banja Luke. Kasnije, saznao je da je zaustavljen diplomatskom interevencijom Sjedinjenih Američkih Država.

nap.ba