Prošlo je četvrt vijeka: Sa registracija uklonjeni ljiljani, ocila i šahovnica

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Potpisivanjem Dejtonskog sporazuma prestao je rat, granatiranje, glad i sve ono što užasi rata nose sa sobom. Međutim, jedna od “zaostavština” rata bilo je i ograničeno kretanje ljudi.

Naime, u to vrijeme su postojale tri vrste automobilskih tablica. Uglavnom su rađene na principu tablica iz bivše SFRJ, dvoslovna oznaka grada, simbol u sredini (u SFRJ je bila crvena zvijezda petokraka), a potom dva trocifrena broj. Tablice koje su izdavale zvanične vlasti RBiH imale su sa strane tadašnji zavanični grb BiH sa ljiljanima, na plavoj podlozi, dvoslovnu oznaku grada, četverocifreni broj i još dvoslovnu oznaku. Takozvana Herceg-Bosna je stavljala šahovnicu, a RS ocila (četiri S), između dva trocifrena broja, s tim što su oznake gradova iz RS-a bile napisane ćiriličnim slovima.

image

Neposredno nakon rata nije baš bilo “pametno” voziti automobile bilo koje oznake po “neprijateljskoj” teritoreiji. Ljudi su to radili, ali nikada nisu mogli da li će ih neko napasti zbog “pogrešne” registracije.

Kako bi ovo prevazišli i opmogućili punu slobodu kretanja tim OHR-a, predvođen tadašnjim zamjenikom visokog predstavnika Jacquesom Paulom Kleinom je smislio dizajn novih tablica. Nije bilo više oznaka gradova, niti grbova. Na prvim tablicama su se nalazila dva trocifrena broja, a između njih jedno slovo. Tada je odlučeno i da se na tablicama može koristiti samo jedno od sedam slova koja se na isti način pišu na latinici i na ćirilici. Radi se o slovima: A, E, J, K, M, O i T. Kasnije je izgled tablica promijenjen, ali se i dalje koriste samo ova slova.

image

Nove tablice i saobraćajne dozvole zvanično su puštene u opticaj 2. juna 1998. godine. Na ovu činjenicu je podsjetio i aktuelni visoki predsatavnik Christian Schmidt.

– Prije tačno 25 godina završeno je uvođenje jedinstvenih registarskih tablica i potvrda registracije vozila koje su omogućile sigurnu i neometanu slobodu kretanja po cijeloj BiH. Veliki korak u obnavljanju veza i ponovnoj uspostavi normalnog stanja nakon stravičnog rata, objavio je OHR.

Oslobođenje