Prostitucija i droga vrijede jedan posto britanskog BDP-a

Podijelite vijest

Ekonomska aktivnost povezana s prostitucijom i drogom ostvaruje oko 10 milijardi funti (12,3 milijardi eura) godišnje u Velikoj Britaniji, nešto manje od jedan posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopćio je britanski Zavod za statistiku.

Ove brojke predstavljaju rezultat rada obavljenog u konteksu usvajanja novih metoda obračuna nacionalnih računa u skladu s modelom koje je definisala Evropska unija.

Zavod za statistiku je u septembru prešao na novi metod obračuna i zbog toga se očekuje rast BDP-a u Britaniji od četiri na oko pet posto, jer se sada uzimaju u obzir i druge privredne aktivnosti.

U okviru aktivnosti povezanih s prostitucijom, ekonomisti su računali kupovinu kondoma i posebne odjeće kao i prosječan broj mušterija koje koriste usluge prostitucije.

Bilo je najmanje 58.000 prostitutki 2004. godine u Londonu a sada ih je mnogo više jer se povećala potražnja za takvom vrstom usluge, navodi britanski zavod.

Obračun privredne aktivnosti u vezi s prometom heroina, kokaina, amfetamina, ekstazija i kanabisa napravljen je na osnovu vladine procjene broja korisnika droge.

Ekonomisti smatraju da polovina konzumiranog kanabisa potiče iz Britanije i to može da ima pozitivne efekte na sektore poljoprivrede i farmacije.

federalna.ba/Beta