Portal 072info

Prosvjetni radnici zaraženi koronom dobijaju 90 posto plate na bolovanju

dezinfekcija skola 3 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Mjesec dana nakon početka nove školske godine, dvije stotine učenika i nastavnika u Republici Srpskoj zaraženo je koronavirusom. Organizacija nastave ostaje po istom principu do daljnjeg. Zaraženi učitelji i nastavnici u ovom entitetu, koji ne izvode nastavu onlajn, dobijaju 90 posto plate. Sindikat traži da se Kovid-19 tretira kao povreda na radu. Krizni štab u Federaciji Bosne i Hercegovine nije se bavio ovim problemom.

Da se nije razmišljalo o položaju i egzistenciji radnika, pa u ovom slučaju i nastavnog kadra, upozoravaju iz Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS. Nezadovoljni su što zaraženi učitelji i nastavnici ne dobijaju puni iznos plate. Ističu da će insistirati na promjeni zakona.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Direktori osnovnih škola svjesni su da se nisu mogle predvidjeti ovakve vanredne okolnosti i da zakon ne prepoznaje koronavirus. Ističu da je klasično bolovanje 70 odsto od plate, a zaraženim prosvjetnim radnicima koronavirusom na bolovanju resorno ministarstvo priznaje 90 odsto ličnog dohotka.

U Federaciji Bosne i Hercegovine slična situacija kada je riječ o regulisanje bolovanja nastavnog osoblja. Nadležni se nisu bavili ovom problematikom.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ističu da plate prosvjetara tokom bolovanja nisu u njihovoj nadležnosti, ali da su svoj doprinos u suzbijanju koronavirusa dali time što su omogućili i neosiguranim licima da tokom pandemije imaju zdravstvenu zaštitu.

BHRT

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Podijelite članak
  • 11
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6