Portal 072info

Protest demobilisanih boraca u Zenici (FOTO)

U organizaciji Savjeta branilaca ZDK danas je u Zenici na platou ispred robne kuće Bosna priređen mirni protest demobilisanih boraca.

Sa skupa je poručeno da nema odustajanja od zahtjeva za usvajanje rezolucije, jedinstvenog registra branilaca, te isplatom mjesečne naknade. Jedan od zahtjeva je i prestanak izdvajanja budžetskih sredstava za rad boračkih udruženja.

20160519_124944

Različiti su motivi zbog kojih su bivši borci došli na protest. Nesib Subašić je skeptik oko mogućih rezultata protesta, ali se treba boriti, jer su bivši borci zaboravljeni.

U ime Savjeta branilaca, Samir Zukić je ukazao da nemaju podršku temeljnih boračkih udruženja, koja, s druge strane, dobijaju značajna budžetska  sredstva.

Sredstva za demobilisane borce ne bi trebala biti problem, ako prestane finansiranje udruženja, kazao je Zukić.

Podršku zahtjevima demobilisanih boraca,koji su,kako je rečeno na protestu, najugroženija kategorija pružilo je jedino Udruženja ratnih komandanata.

20160519_131512

Mensud Keleštura je ukazao da se treba mijenjati zakonska regulativa. U vrlo emotivnom obraćanju, Mustafa Bašić, ratni vojni invalid iz Šehera, pozvao je Bošnjačke političare da obrate pažnju na bivše borce, koji su osigurali slobodu koju danas zajednički uživamo.

Nakon protesta, upriličena je mirna šetnja do zgrade kantonalne vlade i Gradske uprave u Zenici.

Protest kao i šetnja ulicama grada protekli su bez ikakvih problema. 

RTVZE

Podijelite članak