Portal 072info

Protest mještana kod privatne mini hidrocentrale na rijeci Bistričak

Stotinjak stanovnika mjesnih zajednica Vukotići, Šerići, Jastrebac i Bistričak održali su mirne proteste kod privatne mini hidrocentrale na rijeci Bistričak zbog nedavnog oštećenja glavne putne komunikacije uzrokovane, kako tvrde, nesavjesnim odnosom vlasnika ovog objekta.

image

/Muhamed Tunović

image

/Muhamed Tunović

– Glavni problem je kvar koji se pojavio nakon posljednjeg nevremena. Pukla je cijev od MHE Bistričak. Izvođač koji treba da sanira kvar, čini još veću štetu jer se kreće labudicom po asfaltu, ruši cestu. Smeta i to što vlasnik objekta nikad nije uklonio nanos koji je napravio prilikom izgradnje MHE, pa kiša kada pada sliva se niže i stvara probleme zbog čega oko 5.000 ljudi ostane na određeni period bez putne komunikacije, kazao je Fehim Mehić, član Savjeta mjesne zajednice Jastrebac.

image

/Muhamed Tunović

image

/Muhamed Tunović

Hasan Halilović, predsjednik MZ Bistričak i predstavnik koordinacije četiri mjesne zajednice, objasnio je da su se obraćali Kantonu i Gradskoj upravi, te da je ministar Isak obišao teren i izrazio spremnost da pomogne da se ova cesta što prije uradi.

image

/Muhamed Tunović

image

/Muhamed Tunović

– Trpimo velike posljedice zbog ove koncesije. Iskopan je krater dubine pet metara. Koncesionar ili nema snage ili nema sluha za ovu situaciju. Očekujem iduće sedmice da nas posjete iz Kantona i Gradske uprave, poručio je Halilović.

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 540
    Shares