Portal 072info

PROTEST RADNIKA ZENIČKE ŽELJEZARE: Traže uplatu doprinosa

Grupa radnika preduzeća Željezara Zenica, koji su ispunili uslove za penzije, ali zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu ostvariti to pravo, protestovala je pred Upravom preduzeća. Ovim radnicima penziono osiguranje nije uplaćeno od 2002. godine.

Od Uprave traže da u dogovoru s Vladom Federacije BiH, koja je stopostotni vlasnik Željezare, za 61 bivšeg radnika osigura uplatu doprinosa.

Željezara Zenica mogla bi osigurati sredstva za uplatu doprinosa, ukoliko bi Porezna uprava Federacije BiH skinula hipoteku sa dijela nefunkcionalne imovine, čime bi bio stvoren prostor za prodaju te imovine u maloj privatizaciji, ranije su istakli u Upravi preduzeća.

Od početka aprila, kada su se radnici Željezare prvi put okupili, upriličen je sastanak sa predstavnicima Vlade Federacije BiH na kojem su usvojeni zaključci o kojima se, kako tvrde u Sindikatu Željezare, još uvijek nisu očitovali.

Svjesni da će pojedinačno još teže do stečenih prava, bivši radnici nekadašnjeg metalurškog ginganta formirali su udruženje i najavljuju da će svoja prava tražiti putem suda.

BHRT

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box