Portal 072info

PROTESTI U NEDJELJU: Ko je kriv što se Sarajlije i Zeničani guše u smogu?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Članovi Eko foruma iz Zenice zatražili su pomoć domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka, koji će pomoći na otkrivanju krivca za enormnu zagađenost zraka u Zenici, Sarajevu te nekoliko drugih gradova u Bosni i Hercegovini, nakon čega će najverovatnije krenuti i sa kolektivnom tužbom prema odgovornim, jer se tokom jesenjih i zimskih mjeseci građani ovih bh. gradova guše u smogu, zbog čega je njihovo zdravlje ugroženo, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Željko Perić iz Eko foruma, nevladine organizacije iz Zenice koja se bori za zdraviju okolinu, potvrdio je za Patriu kako Forum, u saradnji sa domaćim i stranim pravnim stučnjacima, već neko vrijeme pokušava pronaći glavnog krivca koji uzrokuje lošu kvalitetu zraka u Zenici, zbog čega su životi Zeničana ugroženi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ako je za lošu kvalitetu zraka krivac neki od zagađivača, onda on treba da odgovara za nesavjestan rad – rekao je Perić.

– Ako je krivac za ovakvo stanje država, onda treba da znamo koji je to nivo države odgovoran odnosno koji je to nivo vlasti od kojih trebamo tražiti da riješi problem prekomjerne zagađenosti zraka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Građani Zenice, Sarajeva, Tuzle…, tokom jesenjih i zimskih mjeseci se guše u smogu, koji je najčešće daleko od maksimalno dozvoljenih vrijednosti.

Kompanija Arcelor MIttal Zenica, koja je jedna od najvećih zagađivača u ovom gradu, tvrdi da radi u skladu prema zakonskim propisima Bosne i Hercegovine, i da ona kao takva ne može snositi posljedice za lošu ekološku situaciju u ovom gradu. S druge stane, kantonalne vlasti odgovornost prebacuju na više nivoe vlasti, Federalnu i državnu vlast, dok najviše zakonodavne institucije u zemlji smatraju suprotno, te građane upućuju da odgovorne za lošu kvalitetu zraka traže u lokalnim vlastima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Više ne želimo slušati takve stvari. Angažirali smo pravne eksperte koji je će kazati ko je odgovoran pa stotinu dana u godini Zeničani udušu zagađen zrak – upozorio je Perić.

U nedjelju će članovi Eko forumu organizirati skup u Zenici, na kojem će tražiti podršku građana za pronalaženje najodgovornijih kada je riječ o lošoj kvaliteti zraka u Zenici kao i podršku za pokretanju kolektivne tužbe protiv krivca, piše Patria.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Indeks kvaliteta zraka za Sarajevu u utorak je također bio zabrinjavajući, iznosio je 184, a u ponedjeljak 159.  

nap.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME