Portal 072info

PROTESTI U ZENICI: Građani traže ‘odgovornost’ za stanje zagađenosti (FOTO)

Foto: Adis Alić/ 072info

U organizaciji udruženja “Eko forum” danas je u Zenici održan mirni protest građana zbog povećanja zagađenosti zraka i neispunjenih obećanja nadležnih organa prema planovima za zaštitu okoliša i zdravlja stanovništva u ovom gradu.

Na protestnom skupu je istaknuto kako je prema ugovoru o prodaju Željezare ona danas trebala proizvoditi dva miliona tona čelika, zatim investirati 200 miliona dolara, zapošljavati 4.500 radnika, i najvažnije investiratri u zaštitu okoliša kako bi se omogućilo poštivanje svih zakona i propisa BiH.

– Nakon što su izdate okolinske dozvole stanje okoliša se počelo pogoršavati, a umjesto da dozvole dovedu do smanjenja zagađenja, s rastom proizvodnje raslo je i zagađenje. Godišnje su dozvoljena samo tri dana prekoračenja koncentracije sumpordioksida SO2, a mi imamo prekoračenje više od 200 dana godišnje, bez obzira da li je ljeto ili zima, i to svake godine sve više. Pola dozvola je već isteklo, a stanje se i dalje pogoršava – istakao je Semir Lemeš, predsjednik “Eko foruma” Zenica.

Udruženje “Eko forum” već šest godina sakuplja i objavljuje podatke o zagađenju, animira javnost i vrši pritisak na nadležne da povećaju aktivnosti na smanjenju zagađenja zraka i zemljišta na području Zenice.

Nakon organiziranja protestnog marša, od prije dvije godine, nabavljen je monitoring sistem, ali se ispostavilo da ta mjerenja navodno nisu validna, a sistem se pokvari čim se zagađenje približi granici uzbune.

Ipak, u jednom slučaju prošle godine proglašena je epizoda uzbune i pokazalo se da ima rješenja, jer su tada poduzete mjere dovele do smanjenja zagađenja u roku od nekoliko sati.

– Ono što su odgovorni propustili je da koriste monitoring sistem, koji imamo, da bi se proglasile epizode uzbune, da bi se poduzele predviđene mjere i za to neko mora da odgovara ili onaj koji je isporučio opremu ili onaj koji je to kupio – kaže Lemeš.

Na protestnom skupu su prezentirani podaci ankete, koja je provedena prije 15 dana, sa pitanjem “Jeste li spremni podržati tužbu protiv odgovornih za ekološku situaciju u Zenici?”.

Preme onom što je prezentirano najveći broj anketiranih je spreman podržati pokretanje tužbe, ali prema svemu sudeći obavljena anketa je urađena sa uzorkom veoma malog broja anketiranih građana pa je treba uzeti samo kao nagovještaj nezadovoljstva građana Zenice općom ekološkom situacijom u gradu.

Na prijedlog “Eko foruma” prisutni građani na skupu izjasnili su se aklamacijom da podržavaju “podnošenje krivičnih prijava protiv pet organa vlasti, i to protiv Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Gradskog vijeća i Uprave Grada Zenice, zbog “zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi”, a protiv kompanije ArcelorMittal Zenica za “krivična djela onečišćenja okoliša, ugrožavanje okoliša napravama, ugrožavanje okoliša bukom”.

Na protestnom skupu su svoje mišljenje iznijeli i neki od građana, koji su zatražili da se reagira brzo i efikasno u cilju zaštite zdravlja sugrađana, posebno djece i starih osoba.

(FENA)

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

[Galleries 473 not found]

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME