AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Radnici nekadašnjeg preduzeća Zening, čija je imovina prodata u stečajnom postupku, završenom sredinom 2014. godine, mirnim okupljanjem u Industrijskoj zoni „Šljivik“ upozorili su i danas na neizmirena dugovanja zbog kojih 20-ak njih ni danas nema riješenu egzistenciju.

U penziju ne mogu, jer im tokom stečaja nisu isplaćena potraživanja za osam godina staža, a na tržištu rada ih niko neće, jer su u godinam i uglavnom oboljeli. Za probleme najviše okrivljuju stečajne upravnike, Asima Sunulahpašića, koji je bio i uposlenik Zeninga i Seada Begagića, koji je dovršio stečaj.

Ovi radnici sumnjaju i u zakonitost vođenja stečajnog postupka. Nakon današnjeg protesta namjeravaju angažovati i advokata, jer cilj im je pokrenuti i reviziju prodaje imovine Zeninga.

– Jedino smo mi ostali neizmireni, a niko nam ne želi reći za koliko novca je prodata imovina firme, čak nam je i smiješna tvrdnja da je sva dokumnetacija nestala u poplavi objekta, zbog čega nam i u Tužilaštvu ne mogu pomoći, izjavio je Ševal Fetić, nekadašnji predsjednik Sindikata Zeninga.

rtvze