Portal 072info

Protivgradne rakete koriste se samo u RS-u, u FBiH ne vide svrhu njihovog korištenja

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dok protivgradni sistem u Federaciji BiH uopšte ne postoji, u Republici Srpskoj postoje dva najsavremenija meteorološka radara na Balkanu. U RS-u vjeruju kako je protivgradna zaštita učikovita a u FBiH kako je ovaj sistem potpuno neučinkovit.Iz JP Protivgradna zaštita RS, radnici svake godine u periodu od aprila do oktobra mjeseca ispaljuju protivgradne rakete kako bi spriječili ili bar umanjili štetu na poljoprivrednim usjevima od padanja grada. Od mjeseca aprila do sada ispaljene su 382 protivgradne rakete.

Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne zaštite RS-a, kazao je kako se protivgradnim raketama uspjevaju spriječiti velike vremenske nepogode.

“Protivgradne rakete su sredstvo koje unosi hemijski reagens, to jeste srebreni jodid koji se unosi u gradonosne oblake. Ovaj sistem primjenjuje se u svijetu, naučno je zasnovan i koristi se u svim svjetskim studijama meteorološke organizacije”, rekao je Tihomir Dejanović, direktor Protivgradne zaštite RS-a.

Jedna protivgradna raketa na pet kilometara kubnih oblaka formira od deset do 15 vještačkih jezgara na kojima se stvaraju kapi kiše, pa se voda iz oblaka prije nego li se pretvori u grad na zemlju izluči kao kiša ili kao sitniji grad.

Inače, Protivgradna zaštita RS obuhvata 24 općine u ovom entitetu, Brčko Distrikt i Gradačac koji je jedini grad FBiH koji potpada pod sistem protivgradne zaštite RS-a. Damjanović je kazao i kako Protivgradna zaštita RS-a ima dva operativna centra u Novoj Topoli i u Novoj Gradiški.

“Sve akcije ispaljivanja protivgradnih raketa obavljaju se u Novoj Topoli. Tim stručnjaka prati situaciju, a meteorolog koji cijeli dan prati prognozu odlučuje kada može početi unos srebrenog jodida u oblačnost”, rekao je Damjanović.

Osim protivgradnih reketa, na području gradiškog Podkozarja prošle godine instalirano je i 35 prizemnih generatora koji također služi za unos srebrenog jodida s tim što taj srebreni jodid sagorijeva na zemlji.

U FBiH ne koriste protivgradne rakete

Situacija u Federaciji BiH posve je drugačija. U ovom dijelu države protivgradna zaštita ne postoji niti se protivgradne rakete koriste. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je kako ove rakete uopće nisu učinkovite već je njihova učinkovitost bazirana na pretpostavkama, te da ne postoji niti jedan dokaz da rakete sa srebrenim jodidom razbijaju grad u oblacima.

“Mi u Federaciji nemamo sistem protivgradnh raketa, niti se u svijetu to koristi. U Republici Srpskoj koriste protivgradne rakete koje poslije mogu napraviti velike probleme. Neke se ne ispale, ne puknu, napravi se šteta na drugim mjestima. One uopće nisu učinkovite koliko to ljudi tvrde”, rekao je Fahrudin Solak.

Solak je kazao kako se poljoprivrednici u ovom dijelu države trebaju okrenuti zaštiti u vidu protivgradnih mreža koji je, prema njegovim riječima, najbolji vid zaštite usjeva. Dodao je i kako se ovaj vid protivgradne zaštite koristi u Italiji i Francuskoj.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Protivgradne rakete ne utiču na aviosaobraćaj

Iako postoji mišljenje da protivgradne rakete utiču na aviosaobraćaj, to nije tačno. Kako su nam kazali iz JP Protivgradna zašitita RS-a za ispaljivanje protivgradnih raketa neophodna je dozvola kontrole leta BHANSA kako se ne bi ugrozio aviosaobraćaj.

Naime, kada avioni trebaju slijetati i polijetati aktivnost ispaljivanja reketa se obustavlja. Pored toga protivgradne rekate ispaljuju se samo na onim mjestima gdje nema aviosaobraćaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 19
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME