Provala u turbe kod Vranduka

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Danas nažalost bilježimo još jedan vandalski čin, koji se desio tokom proteklog prvomajskog praznika, ovaj put kod Vranduka, nadomak Zenice, gdje je provaljeno u turbe, a njegova unutrašnjost je uništena.

Skrnavljenje ovog vjerskog objekta, tokom jučerašnje posjete, otkrila je grupa Zeničana, koji inače održavaju ovo Turbe, te slučaj prijavila policiji, čiji su službenici obavili uviđaj.

Turbe nadomak Vranduka ostavština je iz osmalijskog vremena, koju unazad godinu dana održava grupa naših sugrađana u želji da ovaj svojevrstan spomenik sačuvaju od zuba vremena i propadanja. Ipak, od loših ljudi teže ga je sačuvati, mišljenja je i Halid Ibrahimagić, jedan od Zeničana, koji brinu o ovom turbetu, oktrivajući da je njegovo skrnavljenje tipičan vandalski čin.

ČITAJ JOŠ:  Ima li na bh. tržištu čipsa “Alo” čiji sastojci mogu povećati rizik od razvoja raka?

Vrandučko turbe spomenik je iz turskog perioda i ima svoju kulturno istorijsku vrijednost, zbog čega ćemo se i dalje boriti za njegovu zaštitu i očuvanje, naglašava Ibrahimagić, navodeći da turbe nažalost nije prvi put na meti vandala.

Ko i zašto uništava jedan spomenik, pitanja su, za koja ne postoje razumni odgovori, ali kada se uhvate i kazne počinioci ovakvog vandalizma, biće to najbolja poruka njima sličnima da nekažnjeni ne mogu i ne smiju ostati.

RTVZE

GODISNJICA
MARKETING