Provalnici kradu šta stignu, na meti i napuštene kuće

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Od razornog potresa koji je pogodio Baniju krajem 2020. zabilježeno je čak 67 provalnih krađa iz kuća i zgrada koje su neupotrebljive i prijeti im urušavanje pa policija poziva građane da im pomogne u otkrivanju kradljivaca, piše Hina.

Stalna borba u razotkrivanju kradljivaca

Iako je potres, koji im je uništio domove, bio trauma za njihove vlasnike koji i dalje u teškim uvjetima žive u kontejnerima i drugom smještaju, dodatnu im čine lopovi koji u brojnim provalama iz njihovih praznih objekata uglavnom kradu radijatore i druge elemente za centralno grijanje te pokućstvo.

Iz sisačko-moslovačke policije Hini su saopćili kako vode stalnu borbu u razotkrivanju kradljivaca koji su, prema evidenciji, nakon potresa do ovog četvrtka provalili u ukupno 67 neupotrebljivih stambenih i poslovnih objekata, od kojih je 18 završilo u pokušaju.

Najviše je provalnih krađa u objekte sa crvenom naljepnicom zabilježeno u većim mjestima na području Petrinje, Gline i Siska.

U policiji ističu kako maksimalnu pažnju daju prevenciji provalnih, odnosno teških krađa u kuće, stanove i ostale objekte koji ‘zjape‘ praznima jer ih vlasnici, uslijed oštećenja, ne mogu koristiti.

Na meti provalnika i bolnice

Naglašavaju da kroz svakodnevni rad te u kontaktima s građanima u posljednje vrijeme bilježe sve veći broj dojava o nepoznatim osobama koje su primijećene kako se kreću oko takvih objekata.

To, napominju u policiji, pridonosi bržem otkrivanju provalnika i lopova, a u pojedinim slučajevima i njihovom hapšenju na mjestu zločina.

Stoga građane pozivaju ih da im pravovremeno dojavljuju sve situacije oko kretanja i zadržavanja nepoznatih i sumnjivih osoba oko objekata oštećenih potresom.

Samo na takav način, tvrde, policija može biti djelotvornija u svom radu te spriječiti počinjenje kaznenih djela imovinskog karaktera na štetu građana čija je imovina oštećena ili uništena potresom.

Na meti provalnika su i bolnice, škole, crkve te često i potresom pogođeni ugostiteljski objekti iz ih kojih lopovi kradu inventar.

Avaz