Provedeno istraživanje: Koliko je građana BiH preboljelo Covid, a koliko se vakcinisal

Provedeno istraživanje: Koliko je građana BiH preboljelo Covid, a koliko se vakcinisal

Agencija Ipsos je u toku jula 2021. godine provela istraživanje o incidenci zaraženih virusom COVID-19 kao i incidenci vakcinisanih građana Bosne i Hercegovine.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku građana BIH starosti 18 i više godina koristeći metodu terenske ankete licem-u-lice. Ukupna veličina uzorka je 1.005 ispitanika.

Istraživanje je pokazalo da je ukupno 13% građana BiH (18+) bolovalo od virusa COVID-19. Nešto veći udio zaraženih je u regijama Kanton Sarajevo i istok entiteta Republika Srpska. Za 6% građana virus je uzrokovao smrt bliske osobe.

Skoro jedna petina građana BiH je vakcinisana protiv korona virusa, barem jednom dozom vakcine protiv korona virusa.

Značajan broj građana iznad 60 godina starosti je vakcinisan, dok je taj broj značajno manji kod osoba 18 do 39 godina starosti.

Istraživanje je pokazalo i razlike među vakcinisanim prema zanimanju i regijama.

Veći udio vakcinisanih je kod stručnjaka i intelektualaca (profesori, inžinjeri, liječnici u državnim ustanovama), dok je taj broj značajno manji kod studenata, učenika i osoba koje su nezaposlene.

Skoro četvrtina građana na sjeveru Republike Srpske je vakcinisana, a broj vakcinisanih građana je značajno manji u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu. 30% građana koji su vakcinisani su primili prvu dozu Pfizer vakcine, a 27% je za prvu dozu primilo AstraZeneca vakcinu za zaštitu od korona virusa.

Trećina građana koji su se vakcinisali protiv COVID-19 nisu revakcinisani.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE