Provjeravanje poslovnog emaila nakon radnog vremena narušava zdravlje i veze

Provjeravanje poslovnog emaila nakon radnog vremena narušava zdravlje i veze
Ispitano je 108 uposlenika koji rade najmanje 30 sati sedmično, 135 uposlenika na višim pozicijama i 105 menadžera. Neki od njih su kazali kako pregledaju email u rasponu od svakih nekoliko minuta do svakih sat vremena zbog čega imaju veći nivo anksioznosti, što opet dovodi od konflikta s partnerima.

S druge strane, uposlenici koji ne provjeravaju email nakon posla su mnogo više zadovoljni.

Profesor William Becker, koautor studije ih je pitao “Podcjenjujemo li učinak koji imamo na naše supružnike?”. Oba partnera su kazala kako imaju zdravstvene probleme zbog povećane anksioznosti, poveznice između hroničnog stresa i lošeg fizičkog i mentalnog stanja.

“Anksioznost se može manifestovati na različite načine među kojima su gubitak apetita, koncetracije, fokusa i smanjenjem kvaliteta sna. Zbog toga su ljudi manje produktivni na poslu, ali u porodičnom životu”, kazala je dr. Lama Bazzi, članica Američke psihijatrijske asocijacije.

Studija dolazi nekoliko mjeseci nakon što je vijećnik u New Yorku Rafael Espinal predstavio zakon “Pravo na diskonektovanje” koji je prvi ovakve vrste u SAD-u, a nakon što ga je usvojila francuska. On omogućava radnicima u privatnom sektoru u New Yorku da ne odgovaraju odmah na emailove.

“Kada izgubimo liniju između posla i privatnih života? Lično sam osjetio učinke izgaranja i shvatio da se ovdje dešava mnogo veći problem”, rekao je Espinal.

Tim koji je radio studiju predložio je nekoliko metoda uposlenicima kako bi smanjili negativne efekte: Pronaći način da se nosite s očekivanjima poslodavaca u odgovaranju na email poslije radnog vremena i pomoću uspolenicima da smanje anksioznost. Becker se nada da će studija ohrabriti lidere da budu proaktivni i imati jasna pravila kojima se uposlenicima omogućava da se posvete svojim privatnim životima .

“Kvalitet naše veze je itekako bitan, treba biti pažljivi i prisutan. Isključite telefon, odložite ga i posvetite se vašem stvarnom životu”, poručio je Becker.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS