Portal 072info

Provjeravat će se validnost diploma svih direktora, državnih službenika i namještenika, Odluka već u proceduri

Screenshot 3 1213
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Institucije Bosne i Hercegovine uskoro bi trebale sistemski riješiti pitanje provjere validnosti fakultetskih diploma svih imenovanih dužnosnika, državnih službenika i namještenika. Ključni cilj je spriječiti sramotne situacije poput one u kojoj je utvrđeno kako kompromitovani direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica nema validnu fakultetsku diplomu, odnosno da na poziciji koja po zakonu zahtjeva visoku stručnu spremu on radi sa srednjom stručnom spremom, piše PRESS.

U proceduri se već nalazi Prijedlog odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, a koja će se uskoro naći i na sjednici vijeća ministara BiH. Suština ovog prijedloga je da se pokrene pitanje provjere validnosti školskih diploma, ne samo državnih službenika i namještenika, već i direktora u institucijama BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Ovom odlukom uređuje se postupak provjere kvalifikacija  svih zaposlenih u institucijama BiH, a sa ciljem utvrđivanja postojećeg stanja i otkrivanja mogućnih zloupotreba ili falsifikovanih dokumenata. Za izvršenje ove odluke zadužuju se Vijeće ministara BiH i sva tijela Vijeća ministara BiH, sva ministarstva,  upravne organizacije, kao i druge institucije Bosne i Hercegovine koje obavljaju poslove uprave iz nadležnosti BiH”, piše u Prijedlogu odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH.

Nakon usvajanja odluke Vijeće ministara BiH i sva tijela Vijeća ministara BiH, sva ministarstva, upravne organizacije, kao i druge institucije Bosne i Hercegovine koje obavljaju poslove uprave iz nadležnosti BiH putem svojih ovlaštenih službi za ljudske resurse samostalno i/ili posredstvom Centra za informiranje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja (CIP) provest će postupak detaljne provjere kvalifikacija zaposlenih osoba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postupak provjere podrazumijeva provjeru vjerodostojnosti podataka koji se nalaze u personalnim dosijeima zaposlenih, sadržanih u kvalifikacijama i popratnim dokumentima koji određuju kvalifikaciju kod izdavalaca istih i to: utvrđivanje vjerodstojnosti  kvalifikacija  stečenih na visokoškolskim ustanovama; utvrđivanje vjerodostojnosti kvalifikacija  stečenih u srednjoškolskim ustanovama i utvrđivanje vjerodostojnosti kvalifikacija  stečenih u ustanovama  osnovnog odgoja i obrazovanja.

“Svaka institucija i organ uprave iz stavka (1) ovog člana koja tokom provjere nesporno utvrdi da se u nekom konkretnom slučaju radi o zloupotrebi prava i falsifikovanim dokumentima dužna je da protiv odgovornog lica pokrene disciplinski postupak, te o tome po potrebi i ako postoje potrebni elementi sačini i izvještaj o počinjenju krivičnog djela nadležnom tužilaštvu. Odgovorno lice u konkretnom slučaju je vlasnik obrazovne isprave”, piše u Prijedlogu odluke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je još dana 28. maja 2019. godine zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, da u saradnji s nadležnim institucijama na svom nivou vlasti, iniciraju proces revizije kvalifikacija za sve uposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim preduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, kanton, grad i općina. Navedena revizija obuhvatila bi imenovane dužnosnike, državne službenike i namještenike u ovim institucijama.

“Ovu inicijativu APIK je pokrenuo zbog kontinuiranog medijskog pisanja o krivotvorenim i lažiranim diplomama u BiH, generalno lošeg stanja u kojem se naša zemlja nalazi kada je riječ o oblasti korupcije, te činjenice da je postupak revizije diploma uposlenih već započet na određenim razinama vlasti u BiH. Na ovaj način pokazat će se opredjeljenost za učinkovitiju i angažiraniju borbu protiv korupcije, posebno u javnom sektoru, ali će se utjecati i na jačanje povjerenja građana u javne institucije u BiH, kojima će se na određeni način ‘vratiti vjeru’ da će institucije poduzeti konkretne aktivnosti u borbi protiv korupcije”, piše u Prijedlogu odluke.

Temeljni cilj ove inicijative jeste da se otklone bilo kakve sumnje i nedoumice glede validnosti diploma uposlenih u javnim institucijama na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bit će zanimljivo posmatrati kako će se u odnosu na ovu odluku postaviti ministri u Vijeću ministara BiH iz reda SDA, odnosno Bisera Turković i Selmo Cikotić. Upravo njihov kadar, direktor OSA BiH Osman Mehmedagić zvani Osmica, ima poništenu jednu fakultetsku diplomu dok je drugu, koju je naprasno izvukao iz ladice, proglasio državnom tajnom.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME