Provjerili smo da li se naplaćuje potvrda o vakcinaciji

f 3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Vrijeme je godišnjih odmora, a sudeći prema komentarima bh. građana na društvenim mrežama prikupljanje potrebne dokumentacije za ulazak u drugu zemlju biće pravi izazov. Dokle smo sa izdavanjem potvrda o vakcinaciji? Kako dobiti potvrdu o prebolovanom COVID-19? Da li se takva potvrda naplaćuje? Provjerili smo!

Vakcinisani, ali bez potvrde o vakcinaciji. Sudeći prema žalbama građana na društvenim mrežama, ovo je čest slučaj. No, iz Zavoda za javno zdravstvo KS poručuju, mali je procenat takvih. Web stranica Zavoda potpuno je funkcionalna. Razlog zašto pojedinci još nisu dobili certifikate je neadekvatan unos podataka. Ili eventualno nepostojanje podataka o vakcinaciji u informacinom sistemu.

“Svjedoci smo da u prethodnom periodu određen broj građana je evidentiran samo u pisanim protokolima. Nije u elektronskoj evidenciji što sad predstavlja problem prilikom generisanja certifikata. Također, aplikacija je podešena tako da radi eliminaciju logičkih grešaka u kreiranju certifikata. Obzirom da ne želimo da dozvolimo da nam se pojave eventualno neki certifikati koji bi na sebi imao neku logičku grešku u smislu da neko ima dvije različite vakcine ili eventualno neke datume koji su pogrešno evidentiran odnosno koji nisu smisleni”, navodi Amir Ljubović, portparol ZZO KS.

U međuvremenu je sporna postala i potvrda o prebolovanom COVID-19. Kao i u većini kantona, u sarajevskom je izdavanje spomenute potvrde besplatno. No, postoje određeni kriteriji za dobijanje iste.

“Preferiramo da se potvrde o prebolovanom covidu ipak idu vaditi kod ljekara porodične medicine koji vas je vodio cijelo vrijeme. Jer nam je vrlo bitan datum preležanog covida. Datum nam najbolje određuje uzorkovanje. Tačije PCR test kada se radio, i prvi dan izolacije. To je dakle determinatna preležanog covida”, ističe Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Potvrda o vakcinaciji u BiH

S druge strane, izdavanje potvrde o prebolovanom Covid-19 u Mostaru se plaća 20 KM. Tuzlaci 10. Potvrđeno je to i iz tuzlanskog Doma zdravlja. Kako su kazali, naplata se vrši po federalnom Zakonu o upravnom postupku. Iz sarajevskog kantona kažu kako je to besmisleno.

“Mi nemamo, niti imamo ingerenciju za druge kantone. Mišljenja da svaki kanton u skladu sa finansijskom potentnošću ZZO-a može ili ne može napraviti neku sličnu odredbu koju smo napravili mi”, kaže Šarkić.

“Konkretno potvrda o prebolovanom covidu su dostupne putem vaših timova porodične medicine. Također ukoliko su iste elektronski evidentirane prilikom prebolovanog covida one će također biti dostupne na ovom portalu. Istom na kojem se može preuzeti i certifikat o vakcinaciji. A isto tako i rješenje o izolaciji. Nažalost po njihove osiguranike, pojedini kantoni imaju praksu da naplaćuju taj vid potvrde što mi u KS smatramo potpuno besmislenim i neopravdanim”, dodaje Ljubović.

Ministarsvo zdravstva Tuzlanskog kantona nije ni upoznato sa informacijama o plaćanju potvrde o prebolovanom koronavirusu. Resorni ministar Božo Jurić najavio je da će tražiti pojašnjenje iz kantonalnog Doma zdravlja. A to tada će građani Tuzle i Mostara, bar oni koji planiraju putovati, morati izdvojiti ne mali novac za, u nekim mjestima, besplatan papir.

GODISNJICA
MARKETING