Screenshot 2 105
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport
NER FIT

Tokom jučerašnjeg dana brojni mediji u Bosni i Hercegovini i regionu su objavili tvrdnju da bi bosanskohercegovački olimpijci koji osvoje medalju u Tokiju dobili nagradu u iznosu od mizernih 2.300 eura, a portal Klix.ba je istražio da li je to istina.

FIXGEHALT

Vijest da bi bosanskohercegovački sportista za medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju dobio 2.300 eura, dok primjera radi, sportisti za Kosova dobijaju 100.000 eura za zlato izazvala je mnogo bure u našoj domovini.

Brojni građani su razočarani tim podatkom, te smatraju da je čak i uvredljivo sportisti dati tako mali iznos za veliku stvar kao što je olimpijska medalja.

Tim povodom smo kontaktirali potpredsjednika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izeta Rađu koji nam se javio iz Tokija. Rađo je pojasnio da bi sportista koji osvoji medalju dobio najmanje 15.000 KM.

LIDER

“Što se tiče vlasti na svim nivoima, nisam upoznat imaju li donesenu Uredbu za nagradu sportista za rezultat na Olimpijskim igrama.

Olimpijski komitet BiH odranije ima odluku kojom bi sportistu koji osvoji zlatnu medalju na Igrama nagradio sa 30.000 KM, srebrenu sa 20.000 KM, a bronzanu sa 15.000 KM”, poručio je Rađo iz Tokija za Klix.ba.

A sa kakvim se izazovima bore u OK BiH govori i podatak da Hrvatski olimpijski odbor ima godišnji budžet koji im obezbijedi država u iznosu od 26 miliona eura, dok je budžet Olimpijskog komiteta BiH u kojem država skoro nikako ne učestvuje ili učestvuje sa zanemarivim ciframa oko 1,5 miliona KM.

Rađo je istakao kako je teško naći novac u slučaju osvajanja medalje, ali je dodao i kako će sportisti koji su dostojno predstavili BiH u Tokiju biti nagrađeni.

“Mi nismo na budžetu, to su novci koje mi zaradimo na projektima i od naših sponzora. Mi ćemo po povratku u BiH nagraditi Nedžada Husića za peto mjesto i druge koji ostvare dobar plasman”, poručio je Rađo iz Tokija.

Dakle, od Olimpijskog komiteta BiH sportista sa olimpijskom medaljom oko vrata bi dobio najmanje 15.000 KM. No, i bh. vlasti su godinama učestvovale u nagrađivanju vrhunskih sportista za rezultate, a tako bi bilo i ovaj put. Telefonska sjednicaVijeće ministara BiH dodijelilo 20.000 KM Amelu Tuki

Naime, ustaljena praksa vlasti na svim nivoima, od državne do kantonalne, je da nagradi novčano svakog sportistu koji donese medalju sa nekog velikog takmičenja.

Primjera radi, Vijeće ministara BiH je je Amela Tuku za srebro sa Svjetskog prvenstva u atletici 2019. godine nagradilo sa 20.000 KM, Vlada Federacije sa 15.000 KM, Kanton Sarajevo sa 20.000, a Zeničko-dobojski kanton sa 5.000 KM.

Dakle, Tuka je za srebro iz Dohe 2019. godine dobio 60.000 KM od državne, entitetske i kantonalnih vlasti i cifra za medalju iz Tokija za bilo kojeg bosanskohercegovačkog sportistu bi bila barem približno ista, a ne 2.300 eura.