Provjerite da li ste kandidat za osteoporozu

Provjerite da li ste kandidat za osteoporozu

slika (1)Dok osteoporoza može zvučati poput bolesti starijih žena, prava je istina da smo svi kandidati za ovu bolest!

Osteoporoza je stanje loše gustine kostiju do kog može dovesti više uzroka. Najčešće se radi o kombinaciji više uzročnih činilaca. Sama osteoporoza nema tipičnih simptoma, a prelomi kuka i kompresivni prelomi kičme, koji su tipični za osteoporozu, zapravo su komplikacije, a ne simptomi bolesti.

Zbog toga nije moguće dijagnozu pravovremeno postaviti na osnovu simptoma kao što smo to navikli kod većine drugih bolesti.

Između dvadesete i dvadesetpete godine prestajemo graditi svoje kosti i ostajemo s onim u što smo ulagali do tog vremena. Negdje između tridesete i četrdesete godine počinje smanjenje koštane mase, zavisno o tome koliko se držite smjernica stručnjaka o pravilnoj ishrani, vježbate i drugim faktorima zbog kojih su kosti čvrste.

Žene su te koje češće obolijevaju od osteoporoze, djelimično jer imaju manji kostur, a djelimično zbog hormonalnih promjena kroz koje prolaze, a koje pridonose gubitku koštane mase.

Obratite pažnju na pravilnost svoje menstruacije. Ako koju propustite, to je obično uzrokovano niskim nivoom hormona estrogena – on neposredno pridonosi gubitku koštane mase. U pozadini manjka ovog hormona mogu biti mnogi razlozi: pretjerivanje sa vježbanjem , poremećaj u ishrani, sindrom policističnih jajnika i sl.

Hoće li vaše kosti izdržati test vremena?

Mnoga su istraživanja pokazala povezanost između osteoporoze i pušenja, iako strunjacima još nije u potpunosti jasan mehanizam koji djeluje u pozadini ove veze. “Pušenje je jedan od gorih faktora životnog stila za krhke kosti”, upozorio je Rober Recker, direktor Centra za istraživanje osteoporoze Univerziteta Creighton.

Poremećaji u ishrani

Anoreksija je jedna od češćih faktora rizika za osteoporozu, tvrdi endokrionolog, Elizabet Šane sa Univerziteta u Kolumbiji, koja proučava osteopeniju kod mladih žena – ranu fazu osteoporoze.Kada težina žene padne do nivoa neuhranjenosti, takođe se snizi nivo hormona, a često je praćeno izostankom menstruacijee. “Bilo šta što snižava nivo estrogena utiče na rast kostiju”, tvrdi Šane.

Porodica

Pojava osteoporoze u vašoj porodici je vrlo bitna za predviđanje vašeg rizika od ove bolesti. Ako su u vašoj porodici starije osobe doživjele prelome, imaju loše držanje, izgubile su na svojoj visini, razvile osteoporozu prije pedesete godine ili prije menopauze, spomenite to svom ljekaru.

Alkoholna pića

Alkohol slabi naše kosti jer nas lišava kalcijuma, magnezijuma i drugih minerala neophodnih za zdrave i čvrste kosti. Što više alkoholnih pića konzumirate, to ćete biti bliže razvijanju osteoporoze. Žene su podložnije ovoj bolesti.

Jeste li lomili ruku ili nogu?

Osobe najčešće saznaju kako boluju od osteoporoze nakon što slome jedan dio svojeg tijela. Naše su kosti prilično čvrste i trebale bi izdržati većinu blagih padova. Ako to nije slučaj s vama ili ako ste imali više od jednog preloma, javite se svom ljekaru zbog pretrage gustine kostiju kako biste bili sigurni.

Bolujete od autoimune bolesti?

Istraživanja su pokazala kako su osobe koje boluju od autoimunih bolesti sklonije osteoporozi nego opšta populacija. Smatra se kako su u pozadini odgovorni lijekovi, obično kortikosteroidi, koji se koriste za terapiju autoimunih bolesti (Kronova bolest, lupus, reumatoidni artritis i sl.).

Koliko ste mladi/stari?

Sama po sebi, starost je faktor rizika za osteoporozu. Ova je bolest češća kod muškaraca starijih od 50 godina i žena koje su prošle menopauzu. Štaviše, muškarac stariji od 50godina je skloniji prelomu kosti zbog osteoporoze nego što je sklon razvijanju raka prostate. To ne znači da su mlađe osobe zaštićenije. Zbog promjene u ishrani i životnom stilu osteoporoza i osteopenija su sve češće kod osoba u tridesetim i četrdesetim godinama svog života.

Pazite li na svoju ishranu?

Današnji hektični život ne dozvoljava nam puno vremena za promišljanje i kreiranje uravnoteženih i zdravih obroka. Za zdravlje kostiju neophodna je ishrana bogata vitaminima i mineralima s naglaskom na unos kalcijuma i vitamina D.

Stručnjaci američke Klinike Majo preporučuju raznoliku, uravnoteženu i umjerenu ishranu. Savjetuju više voća, povrća i žitarica, a manje masti i holesterola.

Istraživanja pokazuju kako povećan unos voća i povrća, uz smanjen unos bjelančevina iz mesnih izvora, poboljšava zdravlje kostiju. Smatra se da je od 150 do 170 grama nemasnog mesa dnevno najbolji izbor za srce i kosti. Treba birati i hranu koja sadržava nezasićene masti, poput maslinovog ulja.

kodren.com

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica