Portal 072info

PROVJERITE JEDNIM KLIKOM: Koliko ste slični Zuckerbergu, Obami ili vašim prijateljima ?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pristisnete dugme, kompjuter obradi podatke, i dobijete pentagram nalik na paukovu mrežu, koji bi trebalo da predstavlja mapu vaše ličnosti. Ovako funkcioniše novi onlajn softver kompanije ”Fajv Labs”, koji kroz analizu vaših postovova na Fejsbuku izvodi zaključak o ličnosti korisnika.

Vebsajt pravi mapu vaše ličnosti po pet parametara, odnosno duž pet osovina, kojima odgovara pet karakternih crta – ekstrovertnost, saosećajnost i spremnost na saradnju, savesnost, neurotičnost i otvorenost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovih pet crta ličnosti izvučeno je iz psihološke studije Univerziteta Pensilvanije, u kojoj su one okrakterisane kao “velika petorka”.

Sajt vam omogućava i da vidite profile ličnosti svojih poznanika i da uporedite koliko ste slični, odnosno kompatibilni, a daje i profil ličnosti poznatih ljudi, od Baraka Obame, do Mahatme Gandija.

Osnivač “Fajv labsa” Nikita Bir u srijedu je za “Njujork tajms” saopštio da da je novi softver veoma tražen, i da je u prvih 24 sata od kako je lansiran 45 miliona ljudi kreiralo profile da bi im on alnalizirao ličnost.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovolika popularnost možda prije predstavlja posljedicu besprekornog dizajna sajta nego kvaliteta njegove analize ličnosti, ali ono što kod ovog softvera najviše plaši, a istovremeno i otvara oči, jeste činjenica da vam daje uvid šta velike kompanije, kao što su “Fejsbuk” i “Gugl”, mogu da zaključe prateći vaše ponašanje na internetu.

Ove kompanije, naime, proteklih godina razvijaju sve napredniji softver, koji je u stanju da preko kvantitativnih parametara opiše korisnikovu ličnosti i sklonosti, a ovaj naizgled bezazleni test pruža vam uvid u način na koji kompanije to čine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Test možete pokrenuti klikom na ovaj link: Pokreni FiveLabs Test

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)