u
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 13, 2022 @ 14:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor Sarajevo ponovo traži od Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite KS da pošalje inspektore u Osnovnu školu (OŠ) „Šip“ kako bi provjerili način prijema radnika.

Kršenje zakona

– Naš prvi zahtjev, prema prethodno dostavljenom dokumentu, bio je osnovan i inspekcija je izrekla mjeru pisanog upozorenja. Prema informacijama kojima raspolažemo, JU OŠ „Šip“ Sarajevo i dalje krši zakonske odredbe, kolektivni ugovor i podzakonske akte – kazao je prvi čovjek Sindikata Saudin Sivro.

Insistira na tome da se izvrši usmjereni inspekcijski nadzor na okolnosti prijema u radni odnos, a prije svega na sve ono što se odnosi na javni konkurs objavljen 28. decembra 2021. godine.

Radni odnos

– Treba provjeriti način prijema u radni odnos sekretara i bibliotekara škole te samostalnog referenta za plan i analizu, zatim način formiranja i rad Komisije za utvrđivanje prijedloga za izbor radnika ustanove te usklađenost internih akata ustanove sa zakonom, kao i to jesu li nazivi radnih mjesta u skladu sa zakonom. Treba vidjeti i je li plaća u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom – ističe Sivro.

Tekst se nastavlja nakon reklame

LIDER