PRUSAC: Danas obilježavanje 503. manifestacije “Dani Ajvatovice”

ajvatovica2013-2

U Mjesnoj zajednici Prusac kod Donjeg Vakufa, danas će se održati centralni događaj ovogodišnje 503. Ajvatovice, međunarodne kultuno-vjerske manifestacije.
Očekuje se da će ovo najveće dovište muslimana u Evropi i ove godine posjetiti hiljade muslimana iz BiH i cijelog svijeta svijeta.
Prvi će prema Ajvatovici, koja je od Prusca udaljena oko šest kilometara, krenuti konjanici, kako i nalaže tradicija, a nakon prozivke bajraka ispred Handanagine džamije i ostali vjernici, koji su odlučili biti na ovogodišnjoj Ajvatovici. Kod Ajvaz-dedine stijene bit će proučena sura “El-Feth”, a na Ajvatovičkoj livadi planiran je bogat vjerski program, uz klanjanje podne-namaza, koji bi trebao predvoditi reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Historijska tradicija "Ajvatovice" stara je više od pet stoljeća, pa tako jedna od legendi kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.š. da stanovnicima Prusca podari vodu. Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna. Od siline tog sudara stijena je raspukla. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

Od tog dana, hiljade i hiljade muslimana iz cijelog svijeta dolazi u Prusac, pa na taj način čuvaju od zaborava uspomenu na Ajvaz-dedinu molitvu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE