Portal 072info

Prva bračna noć u raznim kulturama: Mladenka mora spavati sa svim muškarcima na vjenčanju

Prva bračna noć ima posebno mjesto u brojnim kulturama. Koliko je bila važna potvrđuje i pojava lažnog djevičanstva u Europi tokom XIX stoljeća. Djevojke koje su prije braka izgubile nevinost trudile su se to sakriti od novopečenih supruga tako što su krvarenje lažirale spužvama natopljenim krvlju ili krvlju iz ribljeg mjehura. Također, šivale su se i genitalije kako njihova jača polovica ne bi ništa posumnjala, piše Best Top News.

Na Markižanskom otočju u Francuskoj Polineziji prva bračna noć započela je pjesmom i plesom, a potom i seksualni odnosom. Novopečena mladenka trebala je spavati sa svim muškarcima koji su pozvani na vjenčanje s tim da je prvi na redu bio najstariji muškarac, a ne mladoženja, prenosi “24sata.hr”.

U srednjem vijeku u Europi vrijedilo je pravilo prve bračne noći. Plemići su imali pravo na djevičanstvo novopečene mladenke. Međutim, u historijskim spisima piše kako postoje naznake kako je takvo pravo postojalo, ali da se nije koristilo. Umjesto djevičanstva, seljak je nevinost svoje supruge mogao spasiti plaćanjem poreza, piše Wise Geek.

U afričkoj zemlji Benin djevičanstvo je na cijeni. Majka obećaje svojoj kćeri dati novac ako se pokaže da je na prvu bračnu noć bila nevina. Kao dokaz ona ujutro traži tragove krvi na plahtama, piše Wedding & Bridal.

Podijelite članak