Prva fotografija obojenog bespilotnog borbenog aviona “Bayraktar Kizilelma”

Podijelite vijest

Selcuk Bayraktar, čelnik kompanije Baykar, turske odbrambene kompanije specijalizirane za bespilotne letjelice i umjetnu inteligenciju, na društvenim mrežama podijelio je prvu fotografiju obojenog turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog “Bayraktar Kizilelma” (Crvena jabuka).

Bayraktar je na Twitteru naveo da je ovo prva fotografija obojenog turskog bespilotnog borbenog aviona “Bayraktar Kizilelma”, javlja Anadolu Agency (AA).

Vodeći turski proizvođač bespilotnih letjelica kompanija Baykar predstavila je u martu ove godine prototip turskog bespilotnog borbenog aviona nazvanog “Bayraktar Kizilelma” (Crvena jabuka), koji je ova kompanija razvila domaćim resursima.

ČITAJ JOŠ:  Inflacija u Turskoj porasla na 83 posto i najviša je u posljednjih 24 godine

U saopćenju kompanije Baykar navodi se da će “Bayraktar Kizilelma” agresivnim manevrima i naprednom umjetnom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju.

“Bayraktar Kizillelma”, koji će imati mogućnost slijetanja i polijetanja na brodovima s kratkim uzletno-sletnim pistama, poput broda TCG Anadolu, koji je Turska izgradila i trenutno provodi testove, igrat će važnu ulogu u prekomorskim misijama.

Kako su naveli iz kompanije Baykar, bespilotni borbeni avion “Bayraktar Kizilelma”, koji je sposoban voditi zračnu borbu poput borbenih aviona s ljudskom posadom s agresivnim manevrima, ovom će sposobnostima promijeniti ravnotežu na bojnom polju, za razliku od bespilotnih letjelica koje su razvijene domaćim i nacionalnim resursima i koje imaju veliki utjecaj u svijetu.

ČITAJ JOŠ:  Inflacija u Turskoj porasla na 83 posto i najviša je u posljednjih 24 godine


Podijelite vijest