PRVA GIMNAZIJA U ZENICI: Nakon 35 godina, opet zajedno

Podijelite vijest

Prva (Opća) gimnazija u Zenici postoji preko 60 godina. Ovako dug period njenog postojanja učinio je ovu školu najstarijom vaspitno-obrazovnom ustanovom u gradu, kao i “tvornicom” visoko obrazovnih ljudi, intelektualaca, uglednih Zeničana.

Tako se danas obilježava 35 godina mature od generacije koja je ovu školu završila davne 1978/1079.godine, te su se i nakon 35 godina uspjeli skupiti na jednom mjestu te svi zajedno proslaviti i prisjetiti se srednjoškolskih dana.

U dvorištu sada već Prve gimnazije zatekli smo sada već ugledne doktore, profesore, inžinjere, koji su još uvijek sa posebnim sjajem u očima razgovarali međusobno, a bilo je i onih koji su nakon 35 godina, prvi put u Zenici.

gim1

„Danas se obilježava 35 godina od mature Prve gimnazije u Zenici, tadašnje „Gimnazije 29 novembar“. Pridružilo nam se oko 70 ljudi, sa svih strana svijeta, od Australije, Kanade, Hrvatske, Švicarske, Crne Gore.  Jako mi je drago što su došli u ovolikom broju. Večeras ćemo ovaj mali jubilej proslaviti u poznatom zeničkom hotelu. Tradicionalno svake godine obilježavamo ovaj datum, ali obzirom da se radi o jubileju od 35 godina, večeras ce to da bude posebno. Neke ljude nismo davno vidjeli, neke trebamo ponovo prepoznati. Nekolicina profesora je došla, a onima koji više nisu sa nama odali smo počast Fatihom ili minutom šutnje“, istakao nam je ovogodišnji organizator mature Tvrtko Mišanović.

gim3

Važno je naglasiti da se svake godine u posljenjoj sedmici maja obilježava matura ove generacije, te kako ističu trudit će se da ova tradicija traje koliko god bude mogla.