Screenshot 7 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Žene iz Saudijske Arabije koje su učestvovale u vojnoj obuci diplomirale su u srijedu u Centru za obuku kadrova oružanih snaga, nakon što su pohađale obuku kroz prvi vojni program namijenjen ženama u ovoj državi.

FIXGEHALT

General-major Adel Al-Balawi, direktor Uprave za obrazovanje i osposobljavanje Oružanih snaga obratio se na završnoj ceremoniji i naglasio kako centar ima važnu misiju koja pruža izvrsne programe obuke i nastavne planove i programe te idealno okruženje za učenje.

“Obuka i edukacija se obavljaju u skladu s međunarodnim standardima kvalitete. Time se želi poboljšati ukupna efikasnost, što će pomoći u postizanju ciljeva ministarstva u budućnosti”, rekao je on.

Nakon uvodnih riječi generala, narednik Suleiman Al-Maliki kao i njegovi pomoćnici uručili su priznanja ženama koje su pokazale najbolje rezultate tokom vojne obuke.

LIDER

Saudijska Arabija započela je regrutaciju za žene vojnike u februaru ove godine. Prema informacijama zvaničnika, žene neće učestvovati u borbenim dejstvima, ali će umjesto toga imati priliku da rade u sektoru sigurnosti.

Odluka da žene mogu učestvovati u vojnoj obuci jedna je u nizu odluka kralja Salmana kojima nastoji reformirati trenutni sistem i poboljšati prava žena u ovoj zemlji. Od juna 2018. godine, ženama je dozvoljena vožnja automobila, a vlasti su također odobrile njihovo prisustvo na fudbalskim utakmicama.