Prva istospolna zajednica u Hrvatskoj: ‘Oženili’ se Srbin i Hrvat

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Prva istopolna zajednica u Hrvatskoj sklopljena je petog septembra prošle godine između Hrvata i Srbina. I dok su fotografi željeli “uhvatiti” taj prvi par, matičarke su pritekle u pomoć i glumile mladu, kako ne bi privlačili pažnju.

No, proteklo je mnogo vremena otkako su se uspjeli izboriti za svoje pravo na sklapanje zajednice.

Naime, Ivan (29) iz Srbije se zaljubio u svog 12 godina starijeg partnera prije tri godine. Došao je u Hrvatsku, upoznao ga i dogovorili su se da počnu zajednički život.

ČITAJ JOŠ:  Dodik opet igra na karte nacionalizma i straha, u spotu poziva na otpor protiv "stranih zavojevača"

Par je imao skladnu vezu, ali činilo se da je sve ostalo bilo protiv njih. Ispostavilo se da granice koje njih nisu doticale u ljubavi, itekako prave problem u pasošu.

On je u Hrvatskoj bio turist sa rokom boravka 90 dana u šest mjeseci. Ali znali su da će vlast donijeti Zakon o istospolnoj zajednici, stoga su odlučili čekati.

Procedura je bila ista kao i za brak.
“Tada, kada sam se ja registrovao postojala je samo dokumentacija i formulari kao za brak. Tamo je sve riješeno u roku od dvije sedmice i dobio sam privremeni boravak na pet godina te ličnu kartu za stranca kao član porodice hrvatskog državljanina, i automatski i radnu dozvolu. Postojao je i momenat straha da možda nećemo uspjeti na daljinu da ostanemo skupa, ali sve se na kraju super završilo. Mi smo prvi par koji je sklopio životno partnerstvo u Hrvatskoj. Jedan Srbin je oženio Hrvata” veselo priča Ivan za 24sata.rs.

ČITAJ JOŠ:  BiH odobren izvoz tehnički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju

Na vjenčanje je došao i hrvatski ministar Uprave i jedna žena iz Ministarstva pravosuđa, ali Ivanove porodice nije bilo njegovu homoseksualnost nikada nisu prihvatili.

072INFO TV