Prva konferencija na temu „Inkluzija djece i omladine s poteškoćama“

Prva konferencija na temu „Inkluzija djece i omladine s poteškoćama“

slika 3

Kantonalno udruženje oboljelih od cerebralne paralize, mikro cefalije i hidro cefalusa „DLAN“ Zenica i Udruženje roditelja invalidnih osoba i djece s posebnim potrebama „OSMIJEH“ Olovo organizirali su prvu konferenciju „Inkluzija djece i omladine s poteškoćama“ od 31.5. do 02.06. 2013. U fokusu ove stručne konferencije bila je rehabilitacija djece s poteškoćama u učenju i profesionalna rehabilitacija osoba s poteškoćama. Osnovni cilj ove Konferencije kojoj je u toku tri dana prisustvovalo više od 500 djece iz cijele Bosne i Hercegovine je skretanje pažnje javnosti i profesionalaca na značaj rane detekcije i intervencije inkluzije djece i mladih sa poteškoćama.

Naglašeno je da je cilj ove Konferencije  upoznati roditelje i djecu s njihovim mogućnostima, savremenim medicinskim dostignućima i pomagalima koja se danas nude na tržištu, a naročito je važno izvući djecu iz mračnih domova, jer je obilaskom terena utvrđeno je da zbog “srama” mnogi roditelji kriju djecu koja imaju problem.

Predsjednik Udruženja „DLAN“ Zenica  gospodin Selvedin Dedić nam je iznio podatak da UN posjeduje podatke da 15% svjetskog stanovništva živi s nekim oblikom invaliditeta.

Kantonalno udruženje roditelja osoba oboljelih od cerebralne paralize,mikrocefalije i hidro cefalusa ima snage i kadrova da još mnogo ovakvih i sličnih projekata realizuje u općini Zenica i ZE – DO kantonu. Mi ćemo dokazati da nismo se registrovali da bi bili na teretu institucija, nego da smo adekvatan partner svim institucijama kako u općini Zenica tako i u kantonu. Pokušavamo kroz svoj rad i rad naših članova da doprinesemo ovom društvu u cjelini i damo svoj skromni doprinos a vrijeme će pokazati rezultate našeg truda i zalaganja.  Treba istaći da je organizovan besplatan prevoz autobusom Unicefa  ispred našeg udruženja uz podjelu sendviča za one koji su putovali u Olovo. Pored navedenog učesnici ovog događaja su imali priliku prisustvovati promocijama dvije knjige: „Poseban od prvog udisaja“ Ismara Krdžalića i promocija knjige devetogodišnje Džejne Ferhatović „Osmjeh iznad Olova“. Na samom kraju učesnici Konferencije su zahvalili svima koji su im pomogli u organizaciji, predavačima i pokroviteljima uz poruku da djeci sa posebnim potrebama treba samo malo ljubavi i pažnje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica