Prva premijera u 67. umjetničkoj sezoni u BNP-u

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

 

Dugotrajnim pljeskom i bisevima, publika u punom Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, u subotu, 01. oktobra, nagradila je na premijeri ekipu predstave “Mrtve ribe plivaju na leđima” Josipa Mlakića u režiji Tanje Miletić-Oručević. To je prva koprodukcijska predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta  Zenica. Ujedno, ova je predstava i praizvedba Mlakićevog teksta, a okupila je ansambl od čak sedamnaest glumaca iz tri narodna pozorišta. Prva repriza predstave je bila u nedjelju, 02. oktobra.

Predstava je podijeljena u nekoliko zasebnih priča, krhko povezanih bizarnim samoubistvom, negdje u nekoj bosanskoj provinciji, gdje nekolicina likova priča svoju priču o tragediji koja je sablaznila njihov gradić. Malo im je toga zajedničkog ili se barem trude da je tako. Ratne rane još nisu zacijelile i linija razgraničenja povučena je posred zbilja dvaju naroda, posred njihovih života, njihovih duša. No, zajedničko im je ipak to što su odreda živjeli u blizini ili daljini čovjeka kojem se spremaju na sahranu.

Povodom prve premijerne izvedbe u BNP-u, direktor Begagić je na konferenciji za medije povodom izjavio: ”Iako, na prvi pogled, priča o ‘Mrtvim ribama’ i onima oko njih možda tek malo više oslikava mostarsku svakodnevicu danas, ipak je to naša, bosanskohercegovačka priča i predstava. Priča o ljudima i gradu, današnjem i ovdašnjem, i stoga zasigurno nije slučajno što je ona nastala na ovaj način, suradnjom, druženjem i istinskom željom za onim teatrom koji prepoznaje, propituje, ismijava, ali i želi da mijenja nabolje.”

U BNP–u se od oktobra počinje sa planiranim premijernim izvedbama u 67. umjetničkoj sezoni ove teatarske kuće.

 

 

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

GODISNJICA
MARKETING