Prva reakcija Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO

Prva reakcija Rusije na ulazak Švedske i Finske u NATO

Rusija je toliko moćna vojna i politička sila da ove države nemaju nikakav značaj u globalnom strateškom smislu, izjavio je Andrej Klimov, šef komisije Savjeta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta.

On je naglasio da učešće sjevernih susjeda Rusije u alijansi „neće poboljšati“ njihove odnose sa Moskvom. Istovremeno, i Švedska i Finska su imale određene koristi od svoje neutralnosti, a sa jačanjem vojne infrastrukture na njihovoj teritoriji, „napravit će probleme sami sebi“, naveo je Klimov.

Turska će podržati poziv Finske i Švedske da se pridruže Sjevernoatlantskoj alijansi, saopštila je Kancelarija finskog predsjednika.

Finski predsjednik Sauli Niiniste razgovarao je u Madridu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson, uz prisustvo generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga.

“Kao rezultat ovog sastanka, ministri spoljnih poslova naših zemalja potpisali su trojni memorandum, koji potvrđuje da će Turska na samitu u Madridu podržati poziv Finske i Švedske da postanu članice NATO-a”, saopštila je Niinistina kancelarija.

Saveznici u Sjevernoatlantskoj alijansi će u naredna dva dana dogovoriti o konkretnim koracima za ulazak dvije nove zemlje.

“Postignut je trilateralni sporazum”, rečeno je u NATO-u, a generalni sekretar Jens Stoltenberg uskoro bi trebalo da otkrije više detalja.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE