Prva roditeljska kuća u BiH vrata otvara 15. aprila

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prva roditeljska kuća u BiH za djecu oboljelu od malignih bolesti i njihove roditelje biće otvorena u Sarajevu 15. aprila, potvrdila je “Nezavisnim” Lejla Kamerić, predsjednica Udruženja “Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH”.

 

Ona je pojasnila da je prvobitna namjera bila da do kraja prošle godine kuća bude otvorena, ali da to nije bilo moguće.

“Ljudski faktor i tehničke okolnosti opravdano su nas spriječili u tome. Međutim, 15. april je datum o kojem smo već obavijestili i prijatelje, donatore… U završnoj smo fazi, radimo parket i pločice, davno smo već završili instalacije i sve grube radove. Ostaje nam, dakle, da finalizujemo započeto i unesemo namještaj”, napomenula je zadovoljno Kamerićeva.

Svi troškovi iznose 1,2 miliona KM i finansijska konstrukcija je zatvorena, zahvaljujući donaciji iz Kuvajta krajem prošle godine.

Površina kuće je 666 kvadratnih metara, a imaće suteren, prizemlje i tri sprata, zatim multifunkcionalnu prostoriju s igraonicom i dnevnim boravkom, zajedničku kuhinju i trpezariju, salu za sastanke i fizikalne vježbe, te prostorije za Udruženje.

“Imamo i deset apartmana, odnosno uslove za deset porodica i još dvije majke, dok su im djeca u bolnici. Međutim, svima nama cilj je da sva djeca budu što manje u bolnici, a više u kući”, napomenula je Kamerićeva.

Biće to olakšanje i podrška za djecu i roditelje koji iz unutrašnjosti čitave zemlje dolaze s njima na liječenje u UKC Sarajevo.

Tog su mišljenja i u Udruženju roditelja djece oboljele od malignih bolesti “Iskra” u Banjaluci, gdje se gradi i prva roditeljska kuća u RS.

“Prezadovoljni smo tokom gradnje i sve ide po planu, od izlivanja temelja do ostalih radova. Mi smo sada u drugoj fazi rada, to su malterisanje, unutrašnji radovi, elektroinstalacije. Predviđeno je da svi radovi budu završeni 15. aprila, ali kuća, naravno, tada neće biti useljiva, jer ostaje njeno namještanje”, napomenula je za “Nezavisne” Dijana Berić, sekretarica “Iskre”.

Sredstva od 840.000 KM za izgradnju ove kuće obezbijeđena su na četvrtoj donatorskoj konferenciji u RS, koju je organizovao Milorad Dodik, predsjednik RS, te je na istom skupu donirano i 50.000 KM za kuću u Sarajevu.

“Za kuću, odnosno sam objekat kuće, ima novca, a slijedi i izgradnja igrališta i parkinga, te namještanje. Koliko će sredstava biti potrebno, znaćemo 15. aprila, ali novca sada ima”, napomenula je Berićeva.

Ovdje je riječ je o prizemnom objektu od 500 kvadratnih metara sa sedam apartmana, a imaće i sve higijenske i zdravstvene uslove, dnevni boravak, kuhinju, trpezariju, igraonice, učionice, psihološku podršku, podršku socijalnih radnika, vešeraj, kao i dvorište sa zelenom površinom s igralištem i nekoliko parking mjesta.

Pored ovih udruženja, izgradnju kuća inicirali su i podržali i UKCS i UKC RS.

Prema podacima Hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC RS, 60 do 70 novih pacijenata godišnje oboli u RS, odnosno bude 30 do 35 novih veoma teških slučajeva.

Istovremeno, 40 do 60 djece iz čitave BiH godišnje se liječi na Hematoonkološkom odjeljenju u Sarajevu.

Sve porodice imaju velike troškove, koji nisu vezani samo za nabavku lijekova i sredstva koja snosi zdravstveni i socijalni sistem RS.

Iznad svega, psihološka i ekonomska podrška su od izuzetne važnosti.