Prva samohodna haubica iz BiH predstavljena Arapima

Prva bh. samohodna haubica uskoro bi mogla da pojača vojsku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Rezultat je to nedavnog putovanja predstavnika firme BNT TMiH iz Novog Travnika, dijela nekadašnjeg vojnog giganta “Bratstvo”, u ovu arapsku zemlju.

Ne samo da su čelni ljudi firme bili u Emiratima nego je preko mora prevezena i nekoliko tona teška haubica.

Direktor firme Adis Ikanović za “Avaz” je potvrdio da su se sastali s čelnim ljudima vojske i države koja je zainteresovana za otkup haubice.

“Bili smo u Emiratima i imali nekoliko sastanaka. Uključene su vojska i država, a u ovom trenutku ne mogu ništa više reći”, kazao je Ikanović.

U danima iza nas trebalo je biti dogovoreno i održano poligonsko gađanje, odnosno testiranje samohodne haubice na ispitnom poligonu vojske UAE.

Arapi su se na licu mjesta htjeli uvjeriti u razornu moć haubice.

Haubica je testirana mnogo puta u BiH, na poligonu nekadašnjeg giganta, pa su građanima Novog Travnika artiljerijski pucnjevi jedno vrijeme bili dio svakodnevice. Kad je u pitanju dalekometno gađanje, jedini takav poligon u BiH je u Glamoču.

Haubica je itekako konkurentna na tržištu, jer je i do 20 odsto jeftinija u odnosu na konkurenciju te puno lakša, što ovakvom artiljerijskom oružju poboljšava mobilnost. Cijena bi trebalo da bude oko milion maraka po komadu.

Prethodni članakInspektori u BiH u problemima, tvrde da ih ugostitelji napadaju i nanose povrede
Sljedeći članakU prvom tromjesečju u FBiH uplaćeno 3,36 posto više javnih prihoda u odnosu na prošlu godinu