Prva zračna luka u svijetu koja je dobila najvišu ocjenu za sigurnosne mjere i čistoću

Screenshot 1 1785

Svi oni koji putuju avionima, možda će razmisliti o Italiji kao budućoj destinaciji.

Naime, rimska zračna luka Fiumicino, koja službeno nosi ime Leonardo da Vinci, proglašena je prvim aerodromom na svijetu s ocjenom 5 kad je riječ o Covid – 19 rejtingu aerodroma!

Ocjene ne dodjeljuje bilo ko, već kompanija Skytrax, međunarodno regulatorno tijelo za rejting aviona. Iako Skytrax iz godine u godinu proglašava najbolje aerodrome na svijetu, globalna pandemija dovela je do toga da su se počeli baviti i ocjenjivanjem higijene aerodroma u doba korone.

Najprometniji italijanski aerodrom, 1. je septembra otvorio centar za testiranje na koronavirus velik 7 hiljada metara kvadratnih kojem zajednički upravlja sa Crvenim križem.

Međutim, razlog ovakve ocjene su i drugi plusevi koje je dobio aerodrom, među kojima su natpisi na više stranih jezika, politika nošenja maski, prisutno osoblje za čišćenje… Uglavnom, ovdje su borbu s koronom shvatili prilično ozbiljno.

Pored Fiumicina, ocijenjena su još tri evropska aerodroma, ali nisu bili ni blizu ovako uspješni, te su svi dobili po tri zvjezdice. Riječ je o aerodromu u Malagi, onom u Nici, te naposlijetku, londonskom Heathrowu.

Prema sistemu ocjenjivanja kompanije Skytrax, pet zvjezdica označava jako visoke standarde čistoće i održavanja higijene aerodroma, četiri zvjezdice dobivaju opis „dobro“, a tri – „prosječno“. Najniža moguća ocjena nije jedna, već dvije zvjezdica, a aerodrom koji bude ocijenjen tako, dobio je jasnu uputu kako mora popraviti svoju „Covid politiku“.