Portal 072info

Prve litre bh. mlijeka na tržištu Evropske unije

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Otvaraju se nove mogućnosti razvoja mljekarskog sektora, koji je ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju ostao bez velikog tržišta. Dobra vijest za više desetina primarnih proizvođača, 4 mljekare, ali i druge kooperante, jer se prije ulaska Hrvatske u Evropsku uniju čak četvrtina proizvedenog mlijeka u BiH izvozila u ovu susjednu zemlju. Otvaranjem tržišta od 500 miliona stanovnika otvaraju se i nove razvojne mogućnosti.

“Mlijekoprodukt” Kozarska Dubica, Milkos” Sarajevo, Megle” Bihać, te mljekara Livno, od danas mogu nesmetano izvoziti mlijeko i mliječne proizvode u zemlje EU. Na ovaj način, tvrde mljekari, potvrđen je kvalitetan rad u skladu s evropskim standardima. Prvi konvoj s isporukom mlijeka, očekuje se da bude na granici do kraja ovog mjeseca. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Kreće prvi konvoj mlijeka i mliječnih proizvoda čime smo razbili sve nevjerne Tome koji nisu vjerovali da ovaj posao možemo uraditi za nekoliko mjseci”, rekao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Za stavljanje BiH na listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz mlijeka u EU bio je presudan kvalitetan akcioni plan koji je pripremila Kancelarija za veterinarstvo BiH, te dopune  akcionog plana  koje su rađene u  maju ove godine. Podsjećamo, u našoj zemlji se godišnje proizvede 210 miliona tona mlijeka, gdje je četvrtina proizvedenog mlijeka išla prema Hrvatskoj koja je ulaskom u EU zatvorila svoje granice susjedima. Sada kada je tržište otvoreno, Hrvatska ponovo postaje prioritet za plasman mlijeka iz BiH. Otvorena je i mogućnost izvoza na druga tržišta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nedim Hadžiomerović, zamjenik direktora Milkosa kaže: “Otvara nam se mogućnost izvoza za Tursku jer sada možemo proći kroz Bugarsku bez problema imamo već dogovorene neke kupce u Hrvatskoj također tražimo i mislimo da čemo naći partnere za izvoz u Italiju.”

Očekivanja proizvođača, kao i mljekara, su velika. Očekuje se i porast proizvodnje za 100 posto proširenjem kapacitea što će rezultirati i  većim brojem radnih mjesta. Sad predstoji posao i na omogućavanjuu izvoza mesnih prerađevina iz BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

federalna.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

dino pasalic knjiga promocija