Prvi bh. krematoriji: Poznato i koliko će koštati usluge kremiranja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na gradskom groblju “Vlakovo” u Sarajevu još je u toku prva faza izgradnje prvog krematorija u Bosni i Hercegovini.

“Uprkos svim problemima sa kojima smo se susreli, te administrativnim preprekama koje smo imali, radovi na ovom velikom i značajnom projektu – projektu izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra na Vlakovu se nastavljaju, kako bi građanima mogli što prije pružiti i ovu važnu uslugu. Svakako da je ovo veliki uspjeh našeg preduzeća”, istakao je u razgovoru za Fenu generalni direktor KJKP “Pokop” Goran Cerić.

Krematorij će, prema prethodnim najavama, biti građen u dvije faze, a investicija je višemilionska.

ČITAJ JOŠ:  Hadžić: Do ekonomskog buma u BiH preko autoputa, porezne reforme, digitalne transformacije i energetske tranzicije

U prvoj fazi planirana je izgradnja prostora i ugradnja peći, dok druga podrazumijeva izgradnju svih pratećih sadržaja i različitih prostorija za potrebe opraštanja od umrlog, od prostorija za porodice, recepcije, ljekarske sobe, različitih salona, klesarske i vrtlarske radionice i svega onog što savremeno groblje treba da ima.

Cerić je naglasio kako je ovaj projekat važan ne samo kako bi se izašlo ususret željama građana za kremiranjem, već i zbog činjenice da još ne postoji adekvatan način zbrinjavanja patohistološkog otpada što je problem svih većih kliničkih centara u BiH.

“S ekološkog aspekta, značaj krematorija je također višestruk zbog smanjenja rizika od raznih onečišćenja, zagađenja, pa čak i mogućih zaraza. Stoga interes za svoje djelovanje izgradnjom krematorija mogu pronaći razlicite institucije širom države”, dodao je Cerić.

ČITAJ JOŠ:  Predsjednik GO SDP-a Zenica Mladen Simić podnio neopozivu ostavku

Iz “Pokopa” napominju da se građanima osigurava opcija kremiranja pod mnogo povoljnijim uvjetima u odnosu na sadašnje mogućnosti.

Na zahtjev srodnika ili druge zainteresirane osobe, do sada se kremiranje vršilo u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji, na način da KJKP “Pokop” organizira prijevoz umrle osobe u Zagreb ili Novi Sad, nakon čega vraća urnu u BiH.

“Pokop” takvih zahtjeva godišnje ima dvadesetak, no interes za kremiranjem je mnogo veći.

“Izgradnjom krematorija troškovi bi znatno bili smanjeni, samim tim što je međunarodni transport veoma skup. Troškovi kremiranja kod nas bili bi svega oko stotinjak konvertibilnih maraka, a za očekivati je da bi se sa uslugama kremiranja kod nas krenulo već koncem iduće godine”, kazali su Feni iz KJKP “Pokop”.

ČITAJ JOŠ:  VOZAČI, OPREZ Evo gdje danas vrebaju radari na putevima u ZDK?!

Izvođenje radova prve faze izgradnje kompleksa krematorija i komemorativnog centra dobila je firma “Prograd” d.o.o. Žepče.

Trenutno se radi na izmještanju kablova kako bi izgradnja bila nastavljena sve dok vremenski uslovi budu to dozvoljavali.

Prvi krematorij izgrađen je 1876. godine u Milanu, a ideja o gradnji prvog krematorijuma u BiH javila se prije gotovo 15 godina.

FENA

GODISNJICA
MARKETING