Portal 072info

Prvi čovjek UN-a: Žao mi je što neću biti u Srebrenici, obilježit ćemo godišnjicu genocida

Screenshot 8 191
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Odgovarajući putem videolinka na pitanje novinara Erola Avdovića , šta planira u vezi obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je da mu je veoma žao što zbog pandemije neće moći biti u Potočarima ovog 11.jula. Klix.ba je 4. februara prvi objavio da će generalni sekretar UN-a ovog ljeta prisustvovati centralnoj komemoraciji u Srebrenici, kada je Guterres upravo Avdoviću priopćio tu vijest.

Guterres je u sklopu virtuelne press-konferencije rekao da je Srebrenica “veoma emotivno pitanje za njega”. On je najavio da će se bez obzira na nemogućnost njegovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu ova tragična godišnjica obilježiti u Ujedinjenim narodima.

“Veoma mi je žao da neću moći biti tamo. Moja namjera je bila da budem upravo tamo. Mislim da je to jedan od najtragičnijih trenutaka u historiji Evrope i u historiji UN-a. Ono što se dogodilo je strašno, i mi trebamo naučiti lekciju Srebrenice da bi smo izbjegli bilo koji genocid u budućnosti. Mislim da je veoma, veoma važno da mi obilježimo (tu godišnjicu) sa svim sredstvima koje nam stoje na raspolaganju i mi ćemo to učiniti koliko god budemo mogli. To je nešto što nikad neću zaboraviti”, rekao je prvi čovjek svjetske organizacije.

Guterres se prisjetio kako je on lično doživio vijesti iz Srebrenice 1995. godine dok je bio političar u Portugalu (bio je premjer Portugala od oktobra 1995 do aprila 2002).

“Sjećam se kako sam to dožiovio dok sam bio u mojoj zemlji i taj me horor još drži. Moramo učiniti sve da se te stvari ne zaborave i posebno da se te stvari nikad više ne ponove”.

Odgovarajući na pitanje vidi li ikakvu ulogu za UN kada je riječ o pregovorima Beograda i Prištine koje je Trumpova administracija bila organizovala za ovu subotu u Bijeloj kući ali su otkazani, pri čemu su Amerikanci trebali vode ekonomski, a EU, kasnije, politički dio dogovora između Kosova i Srbije – Guterres je rekao da ne želi da dovodi u pitanje lidersku poziciju EU u ovom procesu.

“Mi smo ovdje da (to) podržimo. Evropska unija kao što znate ima lidersku poziciju u tom aspektu, a mi smo tu da to podržimo. Imamo misiju (UNMIK na Kosovu – op.E.A.) koja igra svoju ulogu, ali mi nemamo namjeru da dovodimo u pitanje liderstvo u vezi ovog procesa i nadamo se da će proces biti u stanju da krene naprijed”, rekao je Guterres.

Klix.ba

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info - klikni ovdje da preuzmeš!

Počitajte još

Nurkić o četničkom orgijanju u Srebrenici: Ne osuditi ovakve postupke mogu samo nakaze

072info.com

Četničke pjesme u Srebrenici, stanovnici u strahu

072info.com

SREBRENICA: Pronađeni nekompletni posmrtni ostaci jedne osobe nastradale 1995.

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

PLAKAT ARNEL ZAVRSNI