Prvi dan Ramazana i početak posta je u subotu, 28. juna

Podijelite vijest

ramazandzamijatravnicka

Prvi dan Ramazana i početak posta je u subotu, 28. juna ove godine, saopćeno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH. 
 
Navodi se da je Ramazan deveti mjesec muslimanskog kalendara kojeg muslimani provode u obaveznom postu. Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste Ramazan od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo i moralno pročišćenje. 
  
Dan pobjede na Bedru (Lejletu-l-bedr) koji se obilježava u nedjelju, 13. jula, predstavlja sjećanje na 17. dan Ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, dogodila prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvećih pobjeda muslimana. 
  
Islamska zajednica u BiH 17. Ramazan obilježava kao Dan povratničkih džemata. 
  
Lejletu-l-Kadr, Noć Kadr koja pada u srijedu, 23. jula, je noć početka objavljivanja Kur’ana i zato je ova “noć bolja od hiljadu mjeseci”. 
  
Također se smatra da se u njoj pišu ljudske sudbine, a muslimani u njoj mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju. 
  
Ramazanski bajram je u ponedjeljak, 28. jula i to je jedan od dva velika muslimanska odabrana blagdana. Bajram označava vjerničku radost zbog posta Ramazana, iskazane pokornosti Bogu i duhovnom rastu u mjesecu posta. 
  
Ramazanski bajram traje tri dana. Dan šehida – drugi dan Bajrama je u utorak, 29. jula, dok je odlukom Rijaseta IZ drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida. 
  
Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću IZ u BiH. 

FENA / cubis.BA